Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Tineret


,,Cîteva clipe de dragoste” - Dragobetele la Rîșcani

În fiecare an, pe 24 februarie se sărbătoreşte Dragobetele, varianta românească a Valentine`s Day. Ziua de Dragobete este asociată cu iubirea şi cu începutul primăverii, dar şi începutul unui an mai bun din punct de vedere sentimental. Pe data de 24 februarie 2015  în localul muzeului istorico-etnografi din or.Rîșcani a avut loc o activitate cu genericul ,,Cîteva clipe de dragoste” consacrată Dragobetelor. După cuvîntul de salut al directoarei, Iordache Svetlana, Ecaterina Fortuneac, specialist al muzeului istorico-etnografic, a prezentat înt-un discurs istoricul acestei sărbători.

Sînt multe credințe populare cu referire la Dragobete. Astfel, se spunea că cine participă la ceastă sărbătoare are să fie ferit de bolile anului, mai ales, de febră, și că Dragobetele îi ajută pe gospodari să aibă un an îmbelșugat. Îmbrăcați în haine de sărbătoare, fetele  și flăcăii se întîlneau în fața bisericii și plecau să caute, în păduri și lunci, flori de primăvară. Fetele strîngeau, de cu seară, ultimile rămășițe de zăpadă, numite ,,zapada zînelor”, iar apa topită era folosită pe parcursul anului pentru înfrumusețare și pentru descîntecele de dragoste.

Cîteva clipe de dragoste au fost aduse de elevii gimnaziului ,,Gh. Rîșcanu” din or.Rîșcani cu cîntece și poezii subiectul de bază fiind, dragostea. Elevii clasei a VIIIA , a cărui dirigintă este Belic Eleonora, au recitat poezii: Pînzescu Elena ,,Îmi amintesc”, ,,Noi vom intra în vise”, Mihaela Stihi ,,O poveste de dragoste”, Cristina Iordache ,,De ce nu-mi vii”, Cornei Serghei ,,Atît de fragedă...”, Novac Vlad ,,Dacă tu ai dispărea”, Costaș Andrei ,,Ochi căprui”. Cu cîntecul ,,7 zile” s-au prezentat Cucuruzneac Francesca-Maria și Pînzescu Elena  și ,,Любовь похожая на сон”. Eleva clasei VIIIB, Mărcăuțan Cristina a veni în fața publicului cu cîntecele: ,,Tot ce ne dorim”, ,,Prima dragoste a mea” și poezia ,,Dragobetele”. Iar eleva clasei a VIIA , Prisăcaru Ruxanda a recitat poezia ,,Primăvara”.

Pentru  a respecta, oricît de puțin, tradiția, de Dragobete, e bine să ne primenim casa și hainele. Am putea purta în aceste zile costumul popular, fie și stilizat. Serbările de Dragobete mai presupun ca oamenii să se ierte între ei, ca să intre împăcați în Postul Mare.

 

 

Foliușneac Tatiana, Șefa Secției Asistență de Specialitate

Biblioteca Publică or.Rîșcani

 

 

Partenerii nostri: