Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Cineaştilor


La mulţi ani, Svetlana Toma!

Svetlana Toma s-a născut la 24 mai 1947 în oraşul Chişinău.
Actriţă de teatru şi film, Svetlana Toma a părăsit teatrul (după 1969 a fost un timp actriţă la Teatrul rus din Tiraspol) în favoarea filmului, deşi filmul bun din Basarabia se făcea la acea vreme cu cei mai buni actori de teatru.
Perioada ei de glorie datează cu anii 1960-80. În cinematografie debutează în „Poienile roşii” ale lui Loteanu. Cel mai cunoscut rol al său este Rada din „Şatra”, rol pentru care îi revine premiul pentru cel mai bun rol feminin la Festivalul internaţional de filme din Praga în 1977. În acelaşi an, este declarată cea mai bună actriţă, pentru acelaşi rol, la Festivalul internaţional de filme din Panama.
Uniunea Cineaştilor şi Comitetul de Stat îi acordă diploma pentru cel mai bun rol feminin în 1979, în „Vreau să cânt”. Urmează câteva roluri memorabile în filmele „La porţile satanei” (1980), „Luceafărul” (1986) şi „Cursa” (1989).
Se stabileşte cu traiul la Moscova, apărând în câteva producţii cinematografice ruseşti, dar nici unul dintre filmele în care joacă şi nici rolurile pe care le interpretează nu cunosc succesul şi recunoaşterea „Şatrei”.

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

 

Partenerii nostri: