Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Cineaştilor


Valeriu Jereghi, artist al poporului „ Filmul ”Milika” va fi încă o șansă pentru cinematografia Moldovei de a se afirma în lume”

Este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați regizori din Republica Moldova. Filmele sale, printre care: „Ar fi avut o altă soartă", "Şi va fi...", „Arrivederci”,  se bucură de aprecieri și au luat numeroase premii la festivalurile de peste hotare. Acum echipa de filmare este în procesul de postproducţie a  unei noi pelicule, botezată ”Milika”, despre care se spune că va fi un nou răsuflu pe piața cinematografică de la noi. Mai multe detalii despre scenaristul şi regizorul Valeriu Jereghi și ultima sa creație aflați într-un interviu acordat pentru Artinfinit.md.


- Ultima producție regizată de dvs, scurt-metrajul ”Milika”, promite să deschidă filmului moldovenesc o cale nouă peste hotare. Cum credeți, ar putea acest film să cucerească publicul din Europa?


- De fapt, nu ar fi corect să spunem că numai prin ”Milika” noi vom putea cuceri calea spre Europa. În istoria cinematografiei moldovenenști s-au produs multe filme care au văzut Occidentul. Filmul ”Milika” a venit de peste hotare,  pentru a fi produs aici și se va întoarce iarăși peste hotare ca film moldovenesc. Pentru prima dată am avut o asemenea experienţă ca un film artistic să fie o comandă. După ce producătoarea de film Lily Paul de la studioul ” Will Production” din Franța a văzut-o pe fiica mea de cinci anişori pe internet, m-a rugat să propun un scenariu, în care eroina principală să fie Emilia (Milika). Au fost câteva condiții: scurtmetrajul de 26 minute să fie filmat în limba română la noi în ţară, echipa de filmare şi actorii să fie din R. Moldova și desigur filmul  să fie realizat cu participarea şi susţinerea companiilor cinematografice din Franța, Polonia și Ucraina. Cred că aceasta va mai fi o șansă pentru cinematografia moldovenească de a se afirma la festivalurile internaţionale. Un pașaport european pentru cinematografia noastră.

 

- Doi părinți care se despart și se recăsătoresc cu alte persoane, iar fiica lor încearcă să-i împace, sa-i aducă acasă - cam aceasta ar fi subiectul filmului. Dar cum ați ajuns la concluzia că doriți să realizați un film cu această tematică?

- Astăzi, subiectul filmului ”Milika” este unul contemporan și pluteşte în aer ca și cum a venit cândva ”Arrivederci”- o idee încadrată în parametrii unei probleme sociale universale pentru un film artistic. Intuiţia îmi pune aceste subiecte pe masa de lucru.

 

La fel ca și filmul ”Arrivederci”, scurmetrajul ”Milika” va avea o viaţă îndelungată. E un subiect universal, pe care îl putem întâlni în mai multe părţi ale lumii. Mulți copii care suferă din cauza că părinții se despart îşi doresc să-i reîntoarcă acasă şi suferă din cauza lipsei lor. Eroina noastră, însă, care a ramas să trăiască doar cu bunica, va mai propune şi o soluție proprie pentru ca s-i aducă acasă şi pe mama şi pe tata. Dar care va fi aceasta veți vedea la final.

 

- Mulți dintre actorii peliculei ”Milika” sunt începători sau oameni care nu au interacționat niciodată cu cinematografia. Cum ați lucrat cu ei?

- Foarte bine, ca şi cu profesioniştii! Noi am lucrat jucându-ne de-a lucrurile serioase și eram încântați de propunerile fiecăruia. Cu toții eram încadrați într-un singur sistem, cum îmi place mie să-l numesc: în film toți fac totul. Până și Emilia m-a ajutat să creez scenariu,  pentru că eu verificam pe ea cele scrise. Cine dacă nu ea știe comportamentul unei fetițe de cinci ani?

 

Cu membrii echipei, practic toţi debutanţi în cinematografie, am reușit să creem paralel cu filmul și un masterclass printr-un schimb de experiență. M-am bucurat că la sfârșit toată echipa a plecat cu dispoziție tristă pentru că s-a terminat perioada de filmare.

 

- Fiul dvs. este de asemenea regizor și a obţinut în acest an Premiul mare în cadrul unui festival din Ucraina pentru pelicula ”Testament”,  despre protestele de pe Maidan. Cu ce se ocupă la acest moment Cristian?

- Cristian pregătește un nou proiect. Va fi un film artistic compus din o serie de nuvele bazate pe cazuri reale de pe frontul ucrainean. Nuvele, pe care niciun scriitor nu le-ar putea compune dacă nu s-ar afla acolo, pe front și nu ar vedea ce se face în zona de război. În jurul lui se formează acum o echipă de cineaști, jurnaliști și scriitori, care vor să-l ajute și să realizeze împreună acest proiect patriotic. Eu mă bucur pentru el că va realiza acest lungmetraj artistic. Sunt sigur că va fi un film pentru multe vizionări în Ucraina şi în alte ţări ale lumii, la festivaluri internaţionale.

 

- La ce etapă se află acum cinematografia din Republica Moldova, dupa părerea dvs?

- Cinematografia oficială din Republica Moldova încă nu și-a terminat etapa de autodistrugere. Avem instituții de stat, care nu participă la salvarea acesteia. Neactivitatea este și ea o activitate. Nu vreau să învinuiesc pe nimeni, că cineva a crede că eu nu știu cum trebuie să conduci un asemenea proiect statal ca cinematografia Moldovei. Dar atunci când se vede bine cum se fac greșeli mari în defavoarea cinematografiei, ştii şi mai bine cum să restructurezi acest domeniu în condiţii noi.

 

- Dar ce ar trebui să se schimbe ca aceasta să se dezvolte?

- În primul rând, ar trebui să ne bazăm pe relaţiile noastre internaţionale stabilite de cineaşti profesionişti care au filme recunoscute în ţara şi peste hotare, pe specialiștii tineri din acest domeniu. Printre noi sunt mulți care se numesc cineaști, producători, dar când îi rogi să prezinte ceva din activitatea lor, ei nu mai răspund. În perspectivă, se planifică un nou centru pentru cinemarografie și dacă vor ocupa principalele funcții tot din aceștia, atunci vom avea pretenții şi mai mari la guvernanţi ţi parlamentari. Cred că următoarele revolte nu vor mai fi în şoaptă, în tacere. Îmi pare bine, că totuși, avem și tineri talentați, care pot face  lucruri minunate. Mai mult bazate pe propriului entuziazm. Ei trebuie să fie viitorii piloni ce vor susține crearea unui noi proiect - cinematografia moldovenească.

 

- Dacă ar fi să numiți cel mai bun film realizat de dvs. Care ar fi acesta și de ce?

- Este imposibil, pentru că toate filmele îmi sunt dragi ca propriii copii. Fiecare peliculă are câte un suflet viu care nu seamănă cu nimeni altul. Toate împreună au şi un fir roşu comun – tema dragostei. Totuși, pot să spun că pentru mine a fost foarte neașteptat succesul filmului ”Arrivederci”. Cu această peliculă am fost invitat și la Parlamentul European. Am speranțe mari că şi filmul ”Milika” va fi invitat pe ecranele europene. Cinematografia e artă care nu dă o a doua șansă. Dacă în teatru te poți întoarce sa reface ceva la un spectacol ca să-l îmbunătățești, iar în pictură poți pune o altă vopsea deasupra, atunci cinematografia e numai aici și acum. Începând cu dialogurile, linia dramaturgică, jocul actorilor, totul trece prin inima ta acum pe terenul de filmare o singura dată în viaţă.

 

-  Ce planuri pentru viitor are Valeriu Jereghi?

- Nu-mi este greu să încep mai multe proiecte paralel şi am câteva intenţii bune. Am o propunere din România, un proiect în Ucraina și o colaborare cu același studiou din Franța –” WILL PRODUCTION”. Rămîne doar să fiu auzit şi înţeles aici, acasă, pentru ca să activăm împreună cu ai noştri. Apoi v-om mai vedea...

 

- Vă dorim succese în realizarea planurilor și vă mulțumim pentru interviu!


Valeriu Jereghi

A absolvit facultatea de regie a Institutului Unional de Cinematografie (VGIK).

A activat la studiourile „Moldova-Film”, din Iugoslavia, România, Austria, Ungaria, Germania, Franţa, RTR „K-2”, „TRI-TĂ (Nikita Mihalkov)”.

Membru al Uniunii Cineaştilor din 1978.

ARTIST AL POPORULUI


Filmografia:

1975 – „DIMINEAŢA” (Diploma VGIC), autor de scenariu şi regizor.

1978 – „COCOSTÂRCUL” (Moldova-Film), autor de scenariu şi regizor.

Premiul a Festivalului din Manheim (Germania)

Premiul a Festivalului din Solonic (Grecia)

1983 – AR FI AVUT O ALTA SOARTA (Moldova-Film), coautor de scenariu, regizor.

Premiul II a Festivalului Unional (Leningrad)

Premiul I a Festivalului Unional a tinerilor cineaşti (Moscova),

Premiul „Cocostârcul de argint” (Chisinau)

Premiul pentru cel mai bun rol barbatesc G. Grau, Molodosti-83 (Kiev)

Premiul pentru cea mai bună muzică I.Aldea-Teodorovici, Molodosti-83 (Kiev)

1985 - „VÂNTUL SĂLBATIC” (Moldova-Film, Iugoslavia, USA). Coregizor.

1987    „IONA” (Moldova-Film), autor de scenariu şi regizor.

Premiul II a Festivalului Unional (Tbilisi)

1990 -  „DEZIDENTUL” (Moldova-Film, Austria, Ungaria), coautor de scenariu, regizor.

1992 – „SI VA FI” (Rusia, România),  autor de scenariu şi regizor.

Premiul Mare şi Premiul pentru cel mai bun rol feminin,  Costineşti (România),

Premiul juriului Sant-Rafaele (Franţa),

CANNES-93,  SELECŢIE OFICIALĂ  «UN SERTAIN REGARD».

 

2006 – „MIRAJUL DRAGOSTEI” (Proect internaţional). Autorul scenariului şi regizor.

Festivalul Internaţional „Filmul nou. Secolul XXI” (Smolensc):

Premiul simpatia spectatorilor,

Premiul pentru cea mai bună imagine, Premiul pentru cea mai bună scenografie.

 

2009 – «ARRIVEDERCI» (Moldova, Prim-Plan Studio) - film artistic.

Regizor, operator şi producător.

 

Teleforumul euroasiatic (Moscova, Rusia)

GRAND-PRIX

Proiecţie la PARLAMENTUL EUROPEAN (Bruxel, Belgia)

Festivalul internaţional de filme  din Berdiansc (Ucraina):

PREMIU PENTRU CEA MAI BUNĂ REGIE

PREMIU PENTRU CEA MAI BUNĂ IMAGINE

PREMIU SPECIAL AL JURIULUI Speranţa festivalului”, decernat lui Ionel Babenco

Laureat al Premiilor Erasmus EuroMedia (Viena, Austria)

acordate anual de către Societatea Europeană pentru Educaţie şi Comunicare la categoria "Pentru dezvoltarea dialogului intercultural într-o Europă unită ":

“COUNTRY MEDAL” -  MEDALIE DE ŢARĂ

“SPONSORSHIP AWARD” -  PREMIUL FINANŢATORULUI

Festivalul internaţional de filme din Salerno (Italia)

PREMIUL ABSOLUT la categoria de filme media-metraj

Festivalul internaţional de filme pentru drepturile omului (Harkov, Ucraina)

PREMIU PENTRU CEA MAI BUNĂ REGIE

Festivalul internaţional de filme «Кинотур» (Jitomir, Ucraina)

GRAND-PRIX,

PREMIU PENTRU CEA MAI BUNĂ IMAGINE

Festivalul internaţional de filme televizate “KORONA KARPAT”

(Truscaveţ, Ucraina).

GRAND-PRIX

Festivalul internaţional de filme “Algidus Art Film Festival” (Roma, Italia)

PREMIU SPECIAL AL JURIULUI

Festivalul internaţional de filme “Dream Fest Cinema” (Slatina, Romănia)

DIPLOMA PENTRU EXCELENŢA CREAŢIEI CINEMATOGRAFICE

Festivalul internaţional de filme “Identita Film Festival” (Roma, Italia)

PREMIUL  I

Premiul “ PREMIO ITALIA - 2011” (Roma, Italia)

DIPLOMA DE GRADUL ÎNTÎI DE LA GUVERNUL RM

Membru fondator al al primului Festival internaţional de film pentru copii

din România.

Mitropolitul Moldovei ÎPS Vladimir a menîionat filmul „ARRIVEDERCI”

cu Ordinul Paisii Veliccovschii

 

2013 - “OCCUPATION” (Ucraina, Romania, Moldova) – film artistic

Regizor, operator

 

2014 (in producţie) – “MILIKA” (Franţa, Polonia, Ucraina, Moldova)

Scurtmetraj. Autor de scenariu, regizor

 

Irina Titica

Partenerii nostri: