Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Maeştri


O planetă din sistemul solar poartă numele lui Eugen Doga

Recent, în presă au apărut informații mai vechi, conform cărora una dintre planetele mici din sistemul solar va purta numele compozitorului moldovean Eugen Doga. Planeta 10504 „Doga” a fost descoperită în toamna anului 1987 de către savantul-astronom L. V. Juravliova, informează ZUGO.md.

Ceremonia de înmânare a certificatului care dovedeşte că mica planetă poartă numele „Doga” a avut loc la 24 noiembrie 2011, în cadrul Consiliului ştiinţific al Institutului Astronomic de Stat din Moscova.

 

Denumirea planetei reprezintă un omagiu adus lui Eugen Doga pentru piesele sale excepționale pătrunse de muzica sferei cerești, se arată într-un comunicat de presă emis de Centrul Media al Academiei de Științe a Moldovei.

 

În acest context, maestrul a declarat că este gata să ofere loturi de pământ pe planeta „Doga”. „Am o mare posibilitate de a oferi, gratis, câte şase ari „de pământ” pe planeta care-mi poartă numele pentru cei care se plâng că nu le ajunge aici, pe Terra noastră”, a declarat compozitorul-academician Eugen Doga cu o doză vizibilă de ironie.

 

Potrivit ziarului Timpul, planeta „Doga” (10504) este introdusă în Registrul Internaţional al corpurilor Sistemului solar, iar certificatul de la Observatorul astrofizic din Crimeea, cu descrierea detaliată a orbitei şi parametrii Planetei „Doga”, precum şi certificatul oficial emis de Academia de Ştiinţe din Rusia se pot găsi într-o publicaţie ştiinţifică internaţională a Uniunii Astronomice Internaţionale.

 

Sursa - Zugo.md

 

 

Partenerii nostri: