Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Teatrală


În premieră la Chişinău - spectacolul The Zoo Story.

Între 23 şi 24 mai la Chişinău, Teatrul de dramă şi comedie – Teatrul Mic – prezintă spectacolul The Zoo Story.
După o piesă de Edward Albee, spectacolul este realizat în regia lui Mihai Iorga. În distribuţie: Alex Rusu şi Dorin Gribincea. Spectacolul va avea loc în incinta teatrului Licurici, care oferă cu amabilitate spaţiul său pentru desfăşurarea acestui eveniment.
Teatrul Mic este un proiect care a luat naştere acum 4 ani, din iniţiativa unui grup de studenţi ai AMTAP, susţinuţi de profesorul Mihai Iorga. În momentul de faţă, trupa este compusă din Dana Rusu Ciobanu, Elena Bociarova, Iurie Popa, Alex Rusu şi Dorin Gribincea.
Directorul Teatrului Mic, actorul şi profesorul Mihai Iorga susţine: “Ideea de a forma un teatru a apărut acum patru ani, pe cand actorii Teatrului Mic erau studenţi ai academiei şi anume la una dintre repetiiţiile pentru spectacolul Totul în grădină de Edward Albee. Piesa lui Edward Albee predispune la dialog. Una din problemele omului modern este lipsa de comunicare şi asta în secolul 21, secol în care omului i se pun la dispoziţie toate rezervele tehnice pentru a comunica: presa, internetul, televiziunea… Un paradox nu?”
The Zoo Story este o piesă într-un singur act în care aparent, cu excepţia unei conversaţii, nu se întâmplă nimic – până la momentul finalului violent. Tivită cu un limbaj captivant şi cu nuanţe psihologice surprinzătoare de atac şi retragere, piesa poate fi descrisă în felul următor:
Un bărbat pe nume Peter, editor cu funcţie înaltă şi vârstă mijlocie, având un câştig puţin peste mediu – un tip mulţumit de sine – citeşte confortabil o carte pe banca sa preferată din Parcul Central al New York-ului, într-o după-amiază însorită.
Iată că apare Jerry, un singuratic dezordonat. Jerry anunţă în mod repetat şi insistent că a fost la zoo. La un moment dat îl face pe Peter, care în mod evident ar prefera să fie lăsat în pace, să lase cartea şi să se angajeze într-o conversaţie. Prin întrebări insistente, Jerry află că Peter locuieşte într-o zonă modernă din partea de est a parcului, că firma pentru care lucrează publică manuale, iar acasă are o soţie, două fiice şi doi papagali. Jerry ghiceşte rapid că Peter ar fi preferat să aibă un câine în locul acestor pisici şi că şi-ar fi dorit un fiu. Intuitiv, Jerry bănuieşte că nu vor mai urma alţi copii şi că această decizie a fost luată de soţia lui Peter. Cu mâhnire, Peter recunoaşte adevărul acestor bănuieli.
Subiectul vizitei lui Jerry la zoo este adus de mai multe ori în discuţie. La un moment dat, Jerry afirmă în mod misterios: “Vei citi în ziarele de mâine, în cazul în care nu vei auzi la ştiri deseară.” Piesa nu clarifică complet această afirmaţie. Unii critici spun că acesta vorbeşte despre moartea care urmează să aibă loc şi care în presă ar putea avea următorul titlu: “Murder Near Central Park Zoo.''

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

 

Partenerii nostri: