Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

În Lume


Vezi aici 10 + 1 străzi pietonale deosebite din întreaga lume

Amenajate cu mobilier stradal, plante ornamentale, lucrări de artă, havuzuri, terase și magazine, străzile pietonale sunt cartea de vizită a multor urbe şi oferă oraşelor o imagine mai atractivă pentru turişti. În așa fel, vă prezentam 11 străzi pietonale din lume-n treagă.

Strada Skadarlija din Belgrad, Serbia
Este o strada pietonală importantă în oraș, plină de restaurante și cafenele, decorate în spiritul vechiului Belgrad. Strada este pavată în piatră cubică, drept pentru care doamnele și domnișoarele sunt rugate să evite tocurile înalte. Pereții clădirilor de pe latura de sud a străzii au fost împodobiți cu picturi impresionante, realizate prin tehnica „trompe-L'oeil”, care are drept scop crearea iluziei de tridimensionalitate, pentru a adăuga farmec atmosferei spațiului respectiv.

Sparks Street din Ottawa, Canada
În fiecare an, în jurul vacanței din august, Sparks Street este gazda festivalului „Buskers Festivalul Internațional Ottawa”, unde sunt aduși arbuști din întreaga lume, iar aceasta atrage mulți turiști și localnici în centrul orașului Ottawa.

Insa-dong din Seul, Coreea de Sud
Insa-dong este situată în districtul de sud-coreean orașul Seul. Strada principală este Insadong-gil, care este conectată la o multitudine de alei ce duc în districtul cu galerii moderne și magazine de ceai. Insa-dong este „bine cunoscută ca o stradă tradițională atât de localnici, cât și străini” și reprezintă „cultura a trecutului și a prezentului”, conform descrierii oficiale. Acesta conține un amestec de atmosferă istorică și modernă și este o zonă unică în Seul, care reprezintă cu adevărat istoria culturală a națiunii coreene.

Istiklal din Istanbul, Turcia
Strada Istiklal din Istanbul, situată în partea istorică a oraşului, este una dintre cele mai aglomerate artere pietonale din Turcia. Aici sunt amplasate multe magazine, librării, galerii de artă, teatre, terase, restaurante şi cluburi de noapte. Din această cauză, aglomeraţia este mare la orice oră a zilei sau a nopţii.

Martin Place din Sydney, Australia
Martin Place este „inima societății” din Sydney. Aceasta a devenit un simbol australian național în cultura populară, pentru atragerea producătorilor de film, televiziunea și actori în zonă. Pe stradă se află numeroase monumente culturale precum Clădirea Colonială și Clădirea Henry Davis York.

Strada pietonală Cul-de-Sac din Paris, Franța
O stradă în mijlocul orașului modernizat și cu acces controlat – așa e strada pietonală Cul-de-Sac din Paris. Un exemplu de tehnici urbane noi în crearea unui spațiu destinat doar pietonilor.

Zeil din Frankfurt pe Main, Germania 
Strada pietonală Zeil este cea mai mare stradă comercială din oraș și este plină de magazine universale bine-cunoscute, câteva localuri, un aqua spa și vederi uimitoare la terasele de pe acoperiș.

Promenade din Bielsko-Biala, Polonia
Strada pietonală Promenade este specifică prin decorul ei: stil polonez și flori atârnate de felinare deasupra scaunelor.

Strada Franceză din București, România
Modest amenajată, Strada Franceză este cea mai veche stradă a Bucureștiului care și-a păstrat, în linii mari, traseul medieval. Reprezintă un obiectiv turistic atractiv, aici fiind amplasate și monunente culturale.

Carnaby Street din Londra, Anglia
Carnaby Street este situată în cartierul Soho, în apropiere de străzile Oxford şi Regent. Aici se află mai multe magazine, dar şi buticuri ale renumiţilor designeri. Anual, ea este vizitată de peste 30 de milioane de turişti care vin pentru a face cumpărături.

Strada pietonală „Aleea Oamenilor Buni” din Chișinău, Republica Moldova
Chiar dacă se află, încă, în construcție, prima stradă pietonală din republică a devenit un loc romantic, inspirațional pentru poeți, dar și pentru tinerii fotografi. Deoarece încă nu este dată în exploatare, strada e asaltată de autovehicole, însă, în curând, vom avea o stradă europeană.

 

Sursa - Zugo.md

 

 

Partenerii nostri: