Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

In Memoriam


96 de ani de la moartea scriitorului Alexandru Vlahuță

Scriitorul Alexandru Vlahuță, născut la  5 septembrie 1858 , Una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale este România Pitorească, despre care Dumitru Micu spune că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.

 

A urmat școala primară și liceul la Bârlad, apoi de un an a urmat  cursurile Facultății de Drept din București, pe care le-a părăsit din cauza situației materiale precare, devenind institutor și apoi profesor la Târgoviște.

 

A  fost și profesor la mai multe instituții de învățământ bucureștene (Școala Normală a Societății pentru Învățătura Poporului Român, Azilul „Elena Doamna”, Liceul „Sfântul Gheorghe”).  A activat ca  revizor școlar pentru județele Prahova și Buzău. Editează revista Viața (1893–1896), apoi Sămănătorul (1901), împreună cu George Coșbuc.

 

Vlahuță a murit la București la 19 noiembrie 1919. Casa în care a locuit este astăzi Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță”, iar un liceu cu profil uman din Bârlad îi poartă numele.  În Râmnicu Sărat, în amintirea scriitorului a fost înființat Colegiul Național „Alexandru Vlahuță”.

 

Opere: Din goana vieții; Dan; Un an de luptă; Icoane șterse (Nuvele și amintiri);  În vâltoare; Clipe de liniște; România pitorească; Din trecutul nostrum; Din durerile lumii etc.

Volume de poezie: Poezii; Poezii vechi și nouă; Iubire;  La gura sobei; Dreptate etc.

 

Partenerii nostri: