Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Religie


Creștinii ortodocși sărbătorsc azi pe Sfinții Mihail și Gavriil

În fiecare an, pe 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, împreună cu soborul tuturor îngerilor. Cuvântul “înger” este de origine grecească și înseamnă vestitor sau trimis, iar cuvantul “arhanghel” este echivalent cu “mai mare peste îngeri” sau “cel dintâi dintre îngeri”. Este sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavriil, în jurul cărora Biserica adună și prăznuiește toată obștea, tot “soborul” îngerilor laolaltă.

Arhanghelul Mihail

Arhanghelul Mihail este prin excelenta luptatorul luminii, considerat conducatorul ostilor ceresti, care triumfa asupra fortelor raului.

In carțile este menționat ca ocrotitor al neamului lui Israel. In scrierile Noului Testament este descris drept invingator al raului. Dupa crestinarea Imperiului Roman, a fost considerat patron al Sfantului Imperiu Roman, iar apoi patron al Germaniei. in bisericile crestine de tradiție occidentala este sarbatorit pe 29 septembrie, iar in cele de tradiție orientala pe 8 noiembrie. Numele sau inseamna, in romaneste, “Cel care este asemenea lui DUMNEZEU”. In scrieri, Arhanghelul Mihail este considerat a fi cel mai important dintre toti Arhanghelii. Ideea este transpusa atat in traditia crestina cat si in cele ebraica si islamica. Fiind un protector divin prin excelenta, Arhanghelul Mihail este apelat adeseori de Biserica si de comunitatea crestina pentru a proteja impotriva raului. In icoane, el tine in mana Balanta Dreptatii, cu care cantareste faptele oamenilor in ziua Judecatii de Apoi, precum si o spada cu ajutorul careia il supune pe Satan si puterile intunericului. Pe fiecare platan al balantei se afla cate un trup gol, simbolizand sufletele. Cele ce urmeaza sa mearga in Rai sunt infatisate cu mainile impreunate, in semn de recunostinta, iar sufletele necurate sunt infatisate avand un chip ingrozit. Arhanghelul este infatisat cu aripi puternice, foarte mari, si cu Sabia Dreptatii, de un albastru stralucitor, o sabie de foc, ce arde si transpune caldura si stralucirea Luminii Divine. In perioada Renasterii, el apare ca un tanar puternic si chipes, imbracat intr-o splendida haina, purtand sabie, scut si lance. Armele purtate sunt simboluri ale discernamantului spiritual care triumfa in final asupra oricarui rau. Instrument al adevarului, sabia reflecta puterea, forta lucida a spiritului, uneori unica modalitate de a solutiona o problema sau de a atinge un rezultat durabil. Sabia lui Mihail este focul purificator al adevarului ce biruie fortele raului, ale intunericului, ce transforma energiile negative in energii pure, divine, aducatoare de viata. Cel ce tine in mana sabia Divina a Dreptatii, simbol al credintei pure, este de neinvins. Lama si garda sabiei se imbina in forma de cruce, semn al infaptuirilor sale consacrate Sfintei Treimi. Testamentul lui Avraam, lucrare ce dateaza din secolul al II-lea D.C. il infatiseaza pe Arhanghelul Mihail ca fiind atat de apropiat de Dumnezeu incat, prin interventia sa in fata Divinitatii, el poate salva sufletele din infernuri si le poate ghida catre ceruri.

Arhanghelul Gavriil

Sfantul Arhanghel Gavriil (sau Gabriel) a fost numit, alaturi de Sfantul Arhanghel Mihail, conducator al ostirilor ceresti. Numele sau a fost adesea asociat cu multe intamplari din Sfanta Scriptura, si mai ales cu vestirea catre Maica Domnului a zamislirii Domnului Iisus Hristos. Arhanghelul Gavriil este considerat vestitorul mantuirii oamenilor. Biserica ține Soborul Sf. Arhanghel Gavriil pe 26 martie, in ziua de dupa Buna Vestiri, pe 13 iulie. Este sarbatorit, de asemenea, impreuna cu ceilalți Arhangheli pe data de 8 noiembrie. In limba ebraica, Gabriel inseamna “Dumnezeu este puterea mea”. Este ingerul reinvierii, al compasiunii, al pedepsei divine, al mortii si al revelatiei divine. De asemenea, el este considerat a fi guvernatorul Paradisului. Toate mentiunile Biblice referitoare la el il infatiseaza ca pe un mesager ce poarta vesti importante. Este prezent in viziunile lui Daniel despre intoarcerea evreilor din captivitate, caruia i-a dezvaluit si viitorul natiunii. Tot el i-a vestit lui Zaharia nasterea Sfantului Ioan Botezatorul si lui Ioachim si Anei nasterea Fecioarei Maria. In cadrul traditiei crestine, Arhanghelul Gabriel este considerat si ingerul pazitor al lui Iisus Cristos pe durata vietii sale umane, pe Pamant. El este cel ce i s-a aratat lui Iisus in Gradina Ghetsimani si tot el a rasturnat piatra de la mormantul lui Mantuitorului la inviere si le-a vorbit femeilor mironosite. In traditia islamica, Gabriel este considerat spiritul divin al adevarului, sub protectia caruia s-a nascut Islamul. Profetul Mahomed afirma ca Arhanghelul Gabriel, cel cu 140 de perechi de aripi, i-a dictat Coranul vers cu vers. Acesta il considera ingerul sau protector si inspirator, care l-a ajutat totodata sa realizeze mai multe minuni. Arhanghelul Gabriel este inger al darurilor, al intuitiei, al clarviziunii si al calatoriilor astrale. Misiunea sa legata de omenire este in principal aceea de a selecta suflete din Rai pentru incarnare si de a le informa despre ceea ce trebuie sa stie pe Pamant. El restaureaza viata si lumina in aspectele neclarificate ale vietii si faciliteaza comunicarea intre oameni.

 

Partenerii nostri: