Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Muzee


Casa Memorială „Alexei Şciusev”

Casa Memorială „Alexei Şciusev”

MD-2012,  mun. Chişinău, str. A. Şciusev nr. 77

(+373 22) tel.: 238268

 

 

 

Casa memorială „Alexei Şciusev” reprezintă un obiect de patrimoniu situat în partea istorică a or. Chişinău. Aici s-a născut (8 octombrie 1873) şi a copilărit viitorul arhitect, istoric şi teoretician al artei, academicianul Alexei Şciusev.

Casa a fost construită de părinţii arhitectului în anii ’50 ai sec. XIX. Alexei Şciusev a locuit aici până în anul 1897. Imobilul a rămas în patrimoniul familiei până în anul 1928, fiind moştenit de la părinţi de Serghei Şciusev, fratele mai mare al arhitectului.

La 18 septembrie 1947 în acest edificiu a fost inaugurat primul muzeu de arhitectură din republică, care ulterior este reorganizat în Casa-muzeu „Alexei Şciusev”. Expoziţia dedicată vieţii, activităţii şi operei ilustrului arhitect a fost vernisată la 15 octombrie 1973, fiind concentrată în două odăi ale imobilului. Din 1990 devine filială a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

Imobilul, care este monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, a trecut timp de 1,5 ani, din noiembrie 2013 până în mai 2014, prin lucrări de reabilitare generală, exterioară şi interioară.

Expoziţia permanentă din interior a fost reorganizată conceptual şi extinsă din punct de vedere cronologic şi tematic. Ea păstrează ambianţa de epocă, reconstituie atmosfera de familie în care a crescut şi a creat arhitectul Alexei Şciusev, personalitate marcantă a culturii naţionale şi universale.

Partenerii nostri: