Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Arta Contemporană


Ușile decorate - Uși pe care ți-ai dori să intri măcar odată

Ușa nu este doar un instrument de decor sau un material de construcție oarecare, ci un element care poartă în sine semnificații culturale ce fac înconjurul lumii. O ușă este deoportivă o intrare și o ieșire, indiferent că vorbim despre o ușă deschisă către cunoașterea propriei conștiințe, cunoașterea celor din jur sau a unor ținuturi care-ți sunt străine și pe care încerci să ți le apropii.

De-a lungul istoriei, ușa a a fost asociată cu drumul inițiatic al fiecăruia, care are ca deznodământ depășirea pragului și regăsirea de sine, a mulțumirii și a fericirii pe care până atunci nu le observaseși.

Primele referiri „artistice” la uși au fost picurile egiptene de pe mormintele faraonilor, pentru că mai apoi acestea să devină teme recurente pentru nenumărate povestiri sau poeme, introspecții ale marilor conducători politici și militari și chiar clișee folosite frecvent de către celebritățile moderne.

În epoca romană există chiar un zeu al ușilor, Ianus, zeul începuturilor și al sfârșiturilor, dar și al tranzițiilor în timp. Și astăzi simbolul ușii a rămas între aceleași cadre imagologice.

ArtInfinit.md vă prezintă 20 de fotografii cu uși din diferite colțuri ale lumii, uși decorate atât de frumos, încât nu-ți poți lua ochii de la ele și pe care, cu siguranță oricine și-ar dori să intre măcar o singură dată.

 

Anna Casian-Musteață

 

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed