Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Tineret


Estela Răileanu: „Iubesc toţi eroii ilustraţi de mine”!

Estela Răileanu este o tânără ilustratoare de cărţi, care are la activ ilustrate peste 50 de cărţi. Îşi iubeşte eroii, atât pe cei pozitivi, cât şi pe cei negativi, pentru că îi sunt ca nişte copii. Micii citori, la sigur i-au întâlnit eroii răsfoind cărţile cu poveşti...

 

-          Când ai descoperit că eşti pasionată de ilustraţii?

-          Din perioada copilăriei, când adoram să răsfoiesc paginile cărţilor cu poveşti în căutare de ilustraţii. Aveam o colecţie mare de cărţi întrucât mămica îmi alimenta setea de cunoaştere  cumpărându-mi în fiecare săptămână o carte nouă.

 

-          Unde putem admira lucările tale?

-Pe site-ul www.estelaraileanu.com unde sunt expuse online lucrările mele, precum şi în diverse expoziţii naţionale şi internaţionale care se desfăşoară periodic.

 

-          Când ai ilustrat prima carte?

-Am ilustrat prima carte la vârsta de 17 ani. Am realizat grafica alb-negru pentru un volum de poezii, iar prima carte pentru copii ilustrată a fost peste un an şi se numeşte „Poveşti adevărate”, editată la editura Epigraf. Consider ca pentru a ilustra o carte pentru copii e nevoie de experienţă în domeniul grafic şi multe cunoştinţe în domeniul pedagogic, întrucât prin ilustraţii, dincolo de faptul că dai viaţă personajelor din poveste, îi înveţi pe copii...Copiii observă toate detaliile din ilustraţii şi însuşesc cu uşurinţă ceea ce observa.

 

-          Ai ilustrat mai multe cărţi cu poveşti, care e eroul tău îndrăgit din poveşti ?

-Am realizat ilustraţii pentru 50 de cărţi cu diferite personaje şi eroi.  Iubesc deopotrivă toţi eroii ilustraţi de mine. Chiar şi pe eroii negativi întrucât întotdeauna ilustrez un element care îi face mai omenoşi, mai puţin înfricoşători şi mai puţin răi. Îmi plac mult eroii care trec prin experienţe şi peripeţii şi se metamorfozează din personajul negativ în unul bun şi înţelept.

 

-          În familia ta mai sunt membri pasionaţi de pictură/ilustraţii/ artă la general?

-Da, sora mea, Mihaela Railean, este pasionată de pictură şi ilustraţia de carte. Ea a ilustrat deja câteva poveşti şi are un stil distictiv,  fapt deosebit de important,  că şi-a definit stilul de la o vârstă fragedă.

 

-          Ştiu că pe lângă ilustraţii, mai eşti implicată într-o mulţime de proiecte, vorbeşte-ne despre câteva

- Sunt implicată în proiecte ce ţin de animaţie, întrucât este a doua mea specialitate şi pasiune după grafica de carte. Sunt implicată într-un proiect care are ca scop implicarea copiilor în procesul de creaţie prin participarea la diverse workshop-uri de ilustraţii şi animaţii.

 

- Ai vreun pictor preferat?

-Am multi pictori preferaţi în dependenţă de stiluri. Îmi plac pictorii care au un stil original, clar definit, din a căror lucrări citeşti personalitate. Cred ca sunt îndragostită deopotrivă de claritate şi compoziţie, dar şi explozie de culoare.  Acum, în epoca globalizării, arta are o deschidere mai largă pentru diferite categorii sociale, de aceea a evoluat mult. Şi totuşi, deşi sunt mulţi creatori pe metru patrat în întreaga lume, găseşti rar un artist deosebit care vine să expună prin lucrările sale un concept inedit.

 

-          Care e carte pe care visezi să o ilustrezi?

-Cartea a cărui text sau poveste am inventat-o şi scris-o eu. Este o idee care mă urmareşte de ceva timp şi, sunt sigură ca în scurt timp o voi realiza.

 

-          După părerea ta, tinerii talentaţi din Moldova sunt susţinuţi?

-Tinerii talentaţi din Moldova nu sunt susţinuti material. Totuşi, în instituţii de specialitate există profesori care îi susţin la nivel de motivare şi astfel, îi îndrumă spre noi realizări. Or, acest fapt este cel mai important. Când un profesionalist în domeniu crede în tine, acest fapt îti dă aripi să realizezi ceea ce părea imposibil.

 

-          Eşti o tânără activă şi foarte talentată, cum îţi reuşeşte?

-Se ştie că secretul oricărui om de succes constituie 99 % munca si 1 % talent. Acesta este şi secretul meu.

 

-          Un mesaj pentru iubitorii de arta

-În primul rând să fie întotdeauna sinceri cu ei însuşi şi să îşi urmeze visele. Să ţină minte că orice îşi pun în gând este realizabil, să nu fie influenţaţi de păreri externe fiindcă nimeni nu te cunoaşte mai bine decât tu însuţi şi să aibă verticalitate în tot ceea ce fac.

Iar noi îi mulţumim pentru că ne întoarce cumva, în lumea frumoasă a copilăriei atunci când îi admirăm eroii din cărţile cu poveşti!

 

Marina Damaschin

Artinfinit.md

Partenerii nostri: