Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Europa


Comunicat de presă - NOAPTEA EUROPEANĂ A MUZEELOR

La 19 mai 2012, în peste 3000 de muzee din Europa, se va desfăşura Noaptea Muzeelor, un program cultural european aşezat sub înaltul patronaj al Consiliului Europei, al UNESCO şi al ICOM, care a fost iniţiat în 2005 de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa.
Noaptea Muzeelor ilustrează dorinţa muzeelor europene de a se înscrie într-un proiect comun, care să încurajeze, într-o manieră atractivă şi inedită, apropierea publicului tânăr de cultură.
Noaptea Muzeelor oferă publicului bucuria de a descoperi gratuit diversitatea colecţiilor şi oferta culturală a muzeelor într-un mod inedit, atractiv şi interactiv. Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei îşi aşteaptă vizitatorii pe 19 mai, între orele 18.00 şi 02.00, pentru a sărbători cea de-a opta ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor. Vă invităm la prezentări de obiecte enigmatice, la parada personajelor istorice, la proiecţii de documentare CRONOGRAF, la scenete cu trupa de teatru „Luceafărul”, la reconstituiri istorico-militare medievale, lupte cavalereşti, la master-class de ceramică şi de ikebana, la muzică şi dans, toate în decorul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

 

Programul Nopţii Europene a Muzeelor la
Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei
19 mai 2012


Incinta muzeului: 18.00-02.00


Sălile de expoziţii
Vizitarea expoziţiilor.
Rendez-vous-ul cultural va fi însoţit de activităţi alternative: proiecţii video, muzică mecanică şi clasică, reconstituiri istorico-militare teatralizate, parada personajelor istorice, recital al cvartetului de coarde al AMTAP (conducător artistic A. Molodojan), spectacolul „Fata babei şi fata moşneagului” (fragmente) cu trupa de teatru „Luceafărul”
Prezentări interactive, în cadrul expoziţiei permanente, de obiecte enigmatice cu genericul „Mistere nerezolvate”
Miniexpoziţia „Povestea unui exponat: albumul Istoria tronsonului de cale ferată Bender-Galaţi”


Holul de la parter
Workshop-ul de IKEBANA
Standul cavalerului medieval. La stand vizitatorii vor putea îmbrăca armuri


Holul de la etaj: Cinemateca „Clio”
CRONOGRAF la Muzeu. Proiecţii de documentare cu tematică istorică şi culturală, venite pe adresa Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF, ediţia 2012


Curtea muzeului: 18.00-02.00


Expoziţie şi master-class de ceramică


Program cultural (18.30-23.00)

Recital instrumental Anatol Mîtcu 

Festivalul tradiţiilor militare. Studenţii Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI vor prezenta procedee de luptă şi măiestria mânuirii armelor
Concert susţinut de Asociaţia Dezvoltării Armonioase a Copiilor „Junior”, conducător artistic Victoria Luchianova
Defilarea făclierilor. Lupte cavalereşti în armură de epocă (Asociaţia obştească “Clubul Istoric Ensifer”, conducător Mihail Tereşcenco)
Regal de dans cu Just Friends Balet, coregraf Igor Munteanu


Circuite de vizitare (19.00-02.00)

Turul „Panorama Chişinăului nocturn”. Cu un autobuz al PUA se va organiza un circuit-pilot: MNAIM – Muzeul de Istorie a or. Chişinău, pentru pentru a admira panorama nocturnă a urbei pe terasa de pe acoperiş


Tombolă


Premiu special pentru vizitatori – o bicicletă Giant

 

Adresa muzeului: str. 31 August 1989 nr. 121 a, Chişinău.
Acces gratuit


Parteneri:

Partenerii nostri: