Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Teatrală


La mulţi ani, Nina Doni!

Pe 9 mai, Nina Doni, Maestru în artă, Cavaler al Ordinului Republicii, a împlinit o vîrstă venerabilă.
Nina Doni s-a născut în anul 1936, în satul Olăneşti, r. Căuşeni. În 1960 absolveşte şcoala teatrală „Şciukin” din Moscova, se întoarce la Chişinău pentru a fonda Teatrul Republican pentru copii şi tineret „Luceafărul”.
Este deţinătoarea titlului „Maestru în Artă” din 1993. În 2010 i se conferă distincţia Cavaler al Ordinului de Onoare.
50 de ani din viaţă i-a dedicat Teatrului „Luceafărul”, care rămâne a fi în continuare iubirea vieţii ei. De-a lungul timpului, la „Luceafărul” s-au mai schimbat directorii, actorii şi chiar trupa în întregime, iar Nina Doni rămâne în continuare fidelă acestui teatru şi toţi noii-veniţi în trupă trec în grija ei, cea care de ani buni îndeplineşte şi funcţia de şefă a trupei.
Periplul ei la „Luceafărul” începe odată cu cel al colegilor ei, în 1960, când cei 20 de tineri proaspăt trecuţi prin malaxorul şcolii Şciukin, de pe lângă teatrul lui Vahtangov, s-au întors la Chişinău, dar urmau să fie supravegheaţi de la Moscova de Anna Alexeevna Orociko, conducătorul lor de curs. Pentru început, repertoriul teatrului a fost stabilit în baza spectacolelor de diplomă: „Flori de câmp”, „Costumul de nuntă” şi „Nota zero la purtare”.
Despre acei ani, Nina Doni îşi aminteşte: „Vreo 10-15 ani după ce ne-am întors simţeam o responsabilitate enormă pentru ceea ce facem, pentru ceea ce se întâmplă în teatru, pentru estetica vahtangovistă pe care o reprezentam. Aici era viaţa noastră. Noi am fost educaţi că tot ce se întâmplă important în viaţa noastră este în teatru. Ce era în afara teatrului, nu conta”.
Pentru Nina Doni, Teatrul „Luceafărul” continuă să rămână casa ei. Zilele astea a marcat un jubileu şi am invitat-o pe îndrăgita actriţă la o discuţie. Ne-am bucurat că a acceptat, pentru că de o bună perioadă de timp refuză cu amabilitate, dar categoric, orice interviu.

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

 

Partenerii nostri: