Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Teatrală


Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi la 55 de ani

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi a fost fondat la 16 mai 1957, mai întâi ca trupă moldovenească pe lângă teatrul rus care activa în Bălţi din anul 1947. La 16 mai anul 1990, devine Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din oraşul Bălţi. Clădirea teatrului a fost inaugurată tot în această zi.
În cei 42 de ani de activitate, teatrul a montat 190 de spectacole pentru adulţi şi copii - dramaturgie clasică şi modernă, naţională şi internaţională. Unul din obiectivele artistice de bază ale teatrului este montarea dramaturgiei naţionale.
Este teatrul care justifică mai mult decât oricare altul titlul de „naţional”, deoarece îşi alcătuieşte repertoriul în principal pe texte ale autorilor din Republica Moldova şi România. Aici au fost montate piesele unor „veterani” ai scrisului dramatic locali cum ar fi Ion Druţă, Dumitru Matcovschi, Petru Cărare, precum şi texte ale autorilor care s-au lansat în ultimii ani în dramturgia naţională: V.Butnaru, Mircea V. Ciobanu, C.Cheianu. Toţi actorii Teatrului „V.Alecsandri” sunt absolvenţi ai Universităţii Artelor din Republica Moldova.
În luna mai a anului 1990 devine Teatrul Naţional Vasile Alecsandri, reluându-şi activitatea într-o clădire nouă, unică de acest fel în republica noastră
Clădirea Teatrului Naţional a fost edificată după proiectul arhitectului din Moscova Ianina Galperina. E construită după un plan individual şi are un rol important urbanistic pentru organizarea spaţiului aferent – Piaţa Vasile Alecsandri. Pe frontispiciul clădirii este postată compoziţia sculpturală „Teatru”, autor fiind cunoscutul artist Iurie Hvorovski. Această compoziţie este deja inclusă în registru, la poziţia 30 din compartimentul oraşul Bălţi, beneficiind de statut de monument de artă de importanţă naţională. Dispune de doua săli (mare şi mică), ambele cu scene turnante. Sala mare dispune de 584 locuri.
Din anul 1992 pe lângă teatru funcţionează şi o trupa de păpuşari, "Gigilici".

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

 

Partenerii nostri: