Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Muzicienilor


La mulţi ani, Ştefan Petrache!

Pe data de 8 mai, interpretul Ştefan Petrache împlinește o venerabilă vîrstă. Artistul s-a născut în anul 1949, în satul Vânători, Nisporeni.
Avea 17 ani cînd a păşit pentru prima oară pe scena mare cu piesele „Am 20 de ani”, „Prieten drag”, „Nu mai plînge, baby”, precum şi cu unele şlagăre internaţionale. În prezent, interpretul duce un mod de viaţă mai retras.
Pentru cei mai tineri, numele lui Ştefan Petrache e mai puţin cunoscut. El este cîntăreţul nr. 1 ce a făcut epocă în tinereţea părinţilor noştri. De fapt, şi azi rămîne unul dintre cei mai buni interpreţi al scenei noastre de muzică uşoară.
El completează galeria rarilor interpreţi, care sînt mereu moderni, chiar dacă scena nu-i mai este prioritară în viaţă. Şi aşa-l fac să fie nu doar intensitatea şi timbrul vocii deosebite, ci în primul rînd, însemnele unei Mari Personalităţi artistice, imprimate pe destinul său de rebel romantic. E un artist complex, cu variate faţete de creaţie, cunoscute şi necunoscute, un om de o cultură vastă şi simţiri rafinate, un interpret pe care nu-l defineşti atît de uşor. Pe timpuri, pe cînd scena îi era arenă de bătălii muzicale, mulţi îl supranumeau „Karel Gott al Moldovei”. Asocierea cu „vocea de aur a Cehiei” sau „privighetoare cehă” nu era întîmplătoare.
Deşi au fost lansate cu mulţi ani în urmă, şi astăzi, multe din piesele Lui, sună atît de modern: „Ce te legeni, codrule”, „Şi dacă ramuri bat în geam”, „De-aş avea”, şi-apoi „Crede-mă”, „În august”, „Chemarea casei părinteşti”, „Adevărul”, „Eu vin”, „Şapte căni”... Un artist nedemodat, incomod şi mereu inspirat – Ştefan Petrache.

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

 

Partenerii nostri: