Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Arta și Copiii


EXEMPLU DEMN DE URMAT

Recent, am fost în vizită în satul Negrea. Am observat lucruri interesante la gimnaziul din localitate. Elevii din satul Negrea, de la mic la mare, au participat la diverse activităţi de salubrizare. Mai întâi, au curăţit râuleţul Lăpuşniţa, care trece prin această localitate. Şi în acest an a fost organizată, tradiţional, sădirea pomilor. Elevii au înfrumuseţat şi ograda gimnaziului prin plantarea diverselor specii de flori. De asemenea, au făcut curăţenie şi în parcul din centrul satului, dar nu au uitat nici de cimitirul din localitate.


În acest an am observat că a prins rădăcini frumoase o tradiţie minunată. Vorba e că elevii au construit peste 20 de căsuţe pentru păsărele. Este demn de laudă că au confecţionat şi fetele şi băieţii acele căsuţe. „Am făcut mai întâi proiectul, ghidaţi fiind de profesoara Lilia Mangâr, apoi am confecţionat obiectele”, ne-au spus elevii cei mai activi Zaharia Croitoru şi Victor Ţigănaş. „Pentru noi, fetele, nu a fost atât de uşor acest lucru, ne-a luat ceva timp, dar am demonstrat că putem şi noi să facem un lucru frumos şi util”, ne-au spus pline de emoţii elevele Veronica Mangâr şi Elena Dâru. După ce au pregătit căsuţele pentru păsărele, chiar ei le-au atârnat pe crengile copacilor. De asemenea, fetele din gimnaziu au participat şi la văruitul pomilor pentru a-i proteja astfel de dăunători.


Multitudinea de acţiuni întreprinse demonstrează o dată în plus că suntem buni gospodari la noi acasă. Oricum, o facem asta spre binele nostru, al tuturor. „Dacă nu vom gospodări cu înţelepciune rezervele planetei şi nu vom ocroti natura, vom rămâne, în cele din urmă, singuri, pe o planetă pustie”, precum spunea academicianul român Ştefan Milcu.Ana PROZOROVSCHI,
elevă în clasa a XI-a
s. Caracui,
r-nul Hânceşti

 

Sursa: Florile Dalbe nr. 19 din 22 mai 2014

Partenerii nostri: