Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Diaspora


Zilele Culturii Republicii Moldova sărbătorite la Baku

La Baku, pe data de 29 aprilie, a avut loc Ceremonia de deschidere a Zilelor Culturii Republicii Moldova în Republica Azerbaidjan .

Inaugurarea evenimentului s-a desfășurat  la Filarmonica de Stat din Baku, unde sala s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru publicul prezent. Evenimentul a cuprins un concert susţinut de ansamblul de muzică populară şi dans „Fluieraş”, condus de fraţii Ştefăneţ şi de maestrul de balet Iurie Bivol.

Ceremonia de inaugurare a fost deschisă de ministrul Culturii şi Turismului din Republica Azerbaidjan, Abulfas Garayev, şi de ministrul Culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc. În mesajul său de salut Monica Babuc şi-a exprimat recunoştinţa pentru ospitalitatea părţii azere şi a menţionat că programul Zilelor Culturii Republicii Moldova include o serie de evenimente care vin să promoveze tradiţiile şi obiceiurile naţionale peste hotare, precum şi să intensifice relaţiile culturale între aceste două ţări. „Cultura a fost şi va fi acea legătură spirituală care uneşte reprezentanţii diferitor popoare în numele prosperării generaţiilor actuale și viitoare, fiind cheia înţelegerii reciproce şi temelia bunelor relaţii între naţiuni”, a subliniat ministrul Culturii.

La rândul său, ministrul Culturii şi Turismului din Republica Azerbaidjan, Abulfas Garayev, a remarcat că Zilele Culturii au loc pentru a patra oară de la declararea independenţei ţărilor noastre, ceea ce dovedeşte prezenţa unor relaţii prieteneşti trainice. „Este foarte importantă consolidarea relaţiilor culturale între ţările noastre prin organizarea în comun a diferitor evenimente muzicale, premiere teatrale, concursuri, expoziţii, cu participarea colectivelor artistice şi a artiştilor din ambele ţări”, a mai accentuat Abulfas Garayev.

La eveniment au participat ex-preşedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, şi ex-prim-ministrul Dumitru Braghiş, ex-preşedintele Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, ex-preşedintele Estoniei, Arnold Ruutel, ex-preşedintele României, Emil Constantinescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Azerbaidjan, Igor Bodiu, oficiali azeri, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat în Azerbaidjan, reprezentanţii diasporei moldoveneşti, oameni de cultură, precum şi publicul larg interesat de a cunoaşte tradiţiile noastre populare.

O altă manifestare în cadrul Zilelor Culturii Republicii Moldova în Azerbaidjan a fost deschiderea, la 29 aprilie, a expoziţiei de fotografii a maestrului emerit în artă Mihai Potârniche. Expoziția sa cuprinde 37 de fotografii reprezentative despre Republica Moldova, expuse la Galeria 1969 și a fost inaugurată de miniştrii Culturii din ambele state.

Zilele Culturii Republicii Moldova în Azerbaidjan au continuat şi pe 30 aprilie, cu un concert susţinut de ansamblul de muzică populară şi dans „Fluieraş” pentru publicul din oraşul Sumgait şi cu evoluarea formaţiei „Trigon” şi a cunoscutului interpret Valy Boghean la Filarmonica Naţională din Baku.

Ministrul Monica Babuc a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său azer, Abulfas Garayev, în cadrul căreia au discutat despre căile de aprofundare a dialogului şi cooperării în domeniul culturii şi despre inițierea unor proiecte culturale comune.

Cadrul juridic de colaborare în domeniul culturii cu Republica Azerbaidjan este reglementat de Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Azerbaidjan cu privire la colaborarea în domeniul culturii, semnat la Baku la 27 noiembrie 1997. Prevederile documentului menţionat se realizează prin participarea artiştilor din Republica Moldova şi din Republica Azerbaidjan la diverse acţiuni culturale. În cadrul acestei colaborări, în anul 2008 au avut lor Zilele Culturii Republicii Moldova în Azerbaidjan. Iar în anii 2007 şi 2012 s-au desfăşurat Zilele Culturii Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova.

 

ArtInfinit.md

Partenerii nostri: