Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Teatrală


Festivalul Internațional al Artelor Scenice „Bienala Teatrului Eugene Ionesco” are un nou statut

Pe data de 16 aprilie, Guvernul Republicii Moldova a aprobat o decizie inițiată de Ministerul Culturii privind modificarea și completarea unor acte normative, potrivit căreia Festivalul Internațional al Artelor Scenice „Bienala Internaţională a Teatrului Eugene Ionesco” (BITEI) a fost declarat drept manifestare culturală de amploare la nivel de stat, atribuindu-i-se statut de Festival Internațional al Artelor Scenice. De acelaşi statut se bucură actualmente doar două festivaluri, după cum urmează: Festivalul Internaţional al Interpreţilor de Operă şi Balet „Maria Bieşu” și Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”. Această decizie a fost luată în scopul promovării eficiente a politicii de stat în domeniul cultural-artistic, pentru asigurarea continuităţii, dar şi stabilităţii acestei acţiuni culturale de mare valoare artistică.
Hotărârea de Guvern prevede și aprobarea Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea Festivalului Internațional al Artelor Scenice “Bienala Internațională a Teatrului Eugene Ionesco”, care stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a Festivalului ca manifestare culturală prioritară, organizată de Ministerul Culturii. Regulamentul prevede care sunt obiectivele Festivalului, cum sunt determinate timpul și locul desfășurării, cine sunt organizatorii, participanții, care sunt condițiile de participare, condițiile de desfășurare, cum se stabilesc premii, finanțarea. În urma aprobării acestei Hotărâri de Guvern, Festivalul va beneficia în continuare de o finanțare constantă din partea statului.
Festivalul Internaţional al Artelor Scenice „BITEI” – Bienala Teatrului Eugene Ionesco” reprezintă un eveniment cultural de excepţie care în 2014 va ajunge la cea de-a XI-a ediţie. Prestaţia echipei, precum şi ineditul care însoţeşte fiece ediţie conferă Republicii Moldova pe arena internaţională o plusvaloare culturală incontestabilă, teatrul venind mereu cu idei inovatoare şi oaspeţi de cea mai înaltă clasă.
Menţionăm faptul, că Festivalul se înscrie în numărul celor mai prestigioase evenimente europene, fiind ca o axă pentru UE între est şi vest. Astfel, Festivalul BITEI a primit din partea Forumului Cultural din Europa Premiul pentru realizări culturale de importanţă majoră. Este important a menţiona faptul că Forumul acordă anual doar un singur premiu, iar în anul 2012 premiul a revenit Teatrului „Eugene Ionesco” pentru organizarea celor zece ediţii BITEI.
Ediția XI-a a Festivalului din acest va fi organizată în perioada 22 mai – 15 iunie de către Teatrul “Eugene Ionesco”. La eveniment vor participa companii de teatru și dans din Franța, Israel, România, Japonia, Coreea de Sud și Republica Moldova. În premieră, începând cu ediția din anul curent, pe lângă cele trei secțiuni existente: Teatru, Dans, Muzică, organizatorii își propun să lanseze o nouă secțiune: Personalități notorii ale Teatrului Românesc. La prima ediție a acestei secțiuni vor fi prezentate la Chișinău spectacolele regizorului Alexandru Dabija.
Prima ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice „Bienala Internaţională a Teatrului Eugene Ionesco” a avut loc în anul 1994 și a fost dedicată dramaturgiei lui Eugene Ionesco.

 

Foto - google.com

Partenerii nostri: