Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Europa


Record pe piaţa artei: „Ţipătul” lui Munch, vândută cu 120 milioane de dolari

Una dintre versiunile picturii "Ţipătul", ce aparţine norvegianului Edvard Munch, rivalizează în notorietate şi valoare cu "Mona Lisa". Aseară, la New York, pictura s-a vândut cu 119,9 milioane de dolari. Este cea mai mare sumă plătită pentru o operă de artă la o licitaţie.
Munch a pictat mai multe versiuni ale tabloului, dintre care şi una pastel, în 1895. Tablorul realizat acum 117 de ani a fost cel scos la licitaţie, de casa Sothersby's, iar aseară s-a vândut cu 119.922.500 de dolari.
Pictura a fost interpretată în diverse forme de artişti precum Andy Warhol, chiar şi realizatorului "The Simsons", Matt Groning, ori a mogulului de filme horror Wes Craven. După toate aceste interpretări multiple, Mark Hudson, de la ziarul "The Telegraph", susţine că "pare imposibil să mai iei tabloul în serios. Însă, «Ţipătul» are acum o rezonanţă chiar mai mare decât atunci când a fost pictat".
Munch este considerat unul dintre pionerii artei moderne, un precursor al expresionismului, şi, chiar dacă a fost, prin natura sa, un solitar, paradoxal, a fost fascinat de relaţiile interumane. Tabloul pătrunde în lumea fricii şi a singurătăţii. Cea mai cunoscută dintre versiuni a fost furată din Galeria Naţională din Oslo, dar, în anul 2006, originalul a fost găsit.

 

Sursa: evz.ro

 

Partenerii nostri: