Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


Arta populară a neamului nostru

Suntem un neam plin cu tradiții și obiceiuri frumoase. Tânăra generație păstrează aceste bogății spirituale și le valorifică. În acest context, Biblioteca Nicolae Titulescu a invitat cititorii săi la un muzeu!

 

Activitatea a fost organizată împreună cu elevii clasei a XI a liceului Iulia Hasdeu și  de profesoara de istorie dna Eugenia Martea. Elevii nu doar au admirat exponatele din muzeu, dar au şi  participat la masa rotundă cu genericul "Popas la biblioteca-muzeu N. Titulescu".  Au discutat despre istoria olăritlului, costumului popular, fierăritului, lemnăritului etc.

 

"Olaritul este o ocupaţie straveche ce se practică încă din vremuri străvechi, mărturie stând frumoasele vase de ceramică din epoca neolitică, epoca în care pe teritoriul României s-a dezvoltat o civilizaţie remarcabilă. Olaritul este o muncă obositoare, necesitând forţă, îndemânare şi cunoştinţe deosebite. Orice greseală poate avea drept consecinţă distrugerea vasului; de aceea, olăritul este un meşteşug rezervat în exclusivitate bărbaţilor, femeile ajutând eventual doar la decorat."

 

"Fierăritul - mesteşug cu o îndepărtată origine,  a ocupat un loc de cinste în istoria neamuli nostru, având o îndelungată şi interesantă evoluţie. În ziua de astăzi, meșteșugarii fierari sunt tot mai rari în satele românești. În micile lor ateliere, fierarii confecționează sau repară tot felul de obiecte, de la potcoave de cai până la unelte agricole sau elemente de fier pentru construcții.

 

"Lemnul a constituit secole de-a rândul principala materie primă a românilor, fiind folosit pentru construcţiile gospodăreşti sau la confecţionarea uneltelor, obiectelor şi ustensilelor casnice, a pieselor de mobilier. În activitatea de prelucrare a lemnului, meşterul popular a pus atât îndemanare cât şi simt artistic astfel încât specialiştii vorbesc despre "civilizaţia românească a lemnului”, cât şi despre "arta românească a lemnului”

 

„Croşetarea este o modalitate tehnico-decorativă de împodobire a produselor ţesute de uz casnic şi de înfrumuseţare a locuinţei, de decorare a pieselor vestimentare şi de ritual. Arta de a croşeta oferă posibilitatea de a utiliza o gamă bogată de îmbinări de laţuri din firul de aţă şi procedee tehnice, care oferă ca rezultat o mare varietate de noi modele a pieselor croşetate. Acestea prezintă o preţioasă comoară de valori decorative exprimate prin simţul practic şi gustul artistic al artei populare moldoveneşti”.

 

„Broderia este o bijuterie a tradiţiilor naţionale ce s-a dezvoltat pe parcurs de secole. Cusăturile decorative se folosesc ca şi în trecut la înfrumuseţarea vestimentaţiei, îndeosebi a cămaşelor femeieşti şi bărbăteşti de sărbătoare, la ţesăturile decorative din casa mare, pe unele obiecte albe pregătite ca zestre fetelor şi pentru „legătorile de nuntă”.

 

Pe parcursul întregii activităţi am avut parte de discuţii constructive, fiecare participant expunîndu-şi propria părere. Moderatoarea mesei rotunde, dna Eugenia Martea, a menţionat faptul că fiecare popor dăinue în istorie prin cultura sa.

 

Avem o datorie faţă de noi înşine- să transmitem din generaţie în generaţie tradiţiile şi obiceiurile neamului nostru strămoşesc.

 

Marina Damaschin

Partenerii nostri: