Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Arta și Copiii


Copii dotaţi

Ozoarele adolescenţei

 

Felicia Sanduţa, elevă în clasa a X-a la Liceul Academiei de Științe din capitală, de mic copil, a îndrăgit frumuseţile naturii şi ale artei populare. Mereu i-au plăcut florile şi păsările, pomii de mai în dalb şi nu o dată, fiind copil, încerca să brodeze imaginea lor pe pânză.
Crescând mai mare a deprins şi croşetarea, o pasiune aleasă ce i s-a transmis de la străbunica sa Vera Paierele de la Sociteni, care era o meşteriţă şi o gospodină neîntrecută cu un gust artistic de invidiat. La Paşte încondeia cu ornamente rare ouă de găină, de raţă şi de gâscă pe care le ducea la sfinţit în noaptea Învierii. Având nu numai har de la Dumnezeu, ci şi un simţ practic, ea pregătea vestimentaţia pentru toţi ai casei, dar şi zestrea pentru copilele sale: cosea, ţesea lăicere, păretare şi covoare, împletea horboțică pentru prosoapele de nuntă. Câteva din acele nepreţuite comori de altădată le-a lăsat drept moştenire fiicei Efimia, dar şi nepoatei Liuba Sanduţa, mama Feliciei, comori pe care aceasta le păstrează cu sfinţenie. Astfel strănepoata are cui semăna întru toate.
Deşi merge zilnic la ore, mai ascultă muzică sau face lecturi, Feliciei îi place să fugă, seara, de larma Chişinăului într-un colţişor mai tihnit, unde croşetează ori brodează ore în şir. Firele de aţă colorată se aştern cuminţi peste o simplă bucată de pânză, transformând-o, în cele din urmă într-o mică operă de artă, care-i bucură adolescenţa cu ozoare fantastice şi cu sentimentul împlinirii prin mijlocirea frumosului creat de propriile-i mâini.

 

 

Lidia UNGUREANU

 

 

Material preluat din Săptămânalul „Florile Dalbe” nr. 14 din 12.04.12

Partenerii nostri: