Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Meșterilor Populari


Fiecare obiect din natură, în mîinile lui, capătă valoarea unui obiect de artă

“Arta nu există fără de om, carele, pe de o parte, singur o creează şi, pe de alta, singur se bucură de dînsa. În natură, nimeni decît omul nu poate nici închipui, nici realiza, nici simţi şi preţui arta.”

 

Dumnezeu a făcut lumea în şase zile, în ultima, zidindu-l pe om. Unor oameni le-a dat pur şi simplu mîini pentru a lucra cu ele, altora le-a dat mîini de aur...

 

... Pe Gheorghe Solomon din com. Sărata Galbenă îl cunoaşte mai tot satul, pentru că dacă întrebi pe cineva unde locuieşte, imediat te îndrumă spre casa din marginea satului cu un mic părculeţ de flori şi cu o răstignire din piatră la poartă. Dumnezeu l-a înzestrat cu un spirit de observaţie perfect şi i-a dăruit şi acele mîini de aur care, cînd se ating de un obiect nu îl lasa pînă cînd nu-i dă o oarecare formă inedită, aidoma celei din natura vie.

 

Un colţişor de rai – la poartă

 

Este tractorist de meserie, dar de mic copil este pasionat de sculptură. A moştenit acest dar de la bunicul său, cel care a făcut prima răstignire din piatră la biserica din sat, dar care a plecat în Austria, lasînd satului un brav meşter – pe nepotul său.
Aşezată la o margine de sat, casa dlui Solomon parcă e un colţişor de rai. Chiar în faţa porţii, are amenajat un mic scuar, unde şi-a expus lucrările sale. Reprezentativi sunt cei doi urşi uriaşi plasaţi pe o colină, sculptaţi din nisip, alături de alte cîteva figurine, reprezentînd personaje din poveste. În mijlocul grădinei pline cu flori, îngrijită cu mult drag de către soţia sa, Nadejda, stă de veghe un mîndru cocostîrc, avînd ciocul aplecat deasupra unui ulcior turnat din beton. Domnul Gheorghe ne-a spus că la o sculptură de aşa dimensiune se lucrează pînă la 3 - 4 luni, avînd dălţile ca instrumente de căpătîi. Lîngă casa lui se află izvorul cu cea mai gustoasă apă din sat, de aceea meşterul vrea să deschidă o zonă de odihnă aici, amenajînd-o cu lucrările sale pe care consătenii vor veni să le admire.

 

O zonă de odihnă la marginea satului

 

„Am înaintat o cerere către consiliul local pentru a mi se permite să deschid această zonă de odihnă. Cererea mi-a fost acceptată, mi s-a dat un lot de pămînt şi acum lucrez la amenajarea lui. Oamenii, cînd vor veni la izvor să ia apă vor avea ocazia să se odihnească în acest loc frumos”, ne spune cu satisfacţie dl Gheorghe Solomon.
În ogradă, chiar sub nucul de lîngă poartă, stă străjerul casei - un cerb de toată frumuseţea, de aproape un metru înălţime, turnat din beton, la care meşterul încă mai lucrează. Alături de cerb stă şi o trăsură neobişnuită construită de el, trăsură în care mulţi miri din sat s–au plimbat în ziua nunţii. La toate lucrările de turnare, sculptare şi vopsire este ajutat de soţia sa, care îl susţine şi se mîndeşte că îl are alături.
De doi ani, dl Gheorghe a început să- şi comercializeze lucrările. O sculptură, în dependenţă de marime, poate ajunge chiar pînă la cinci mii de lei, dar cea mai ieftină a vîndut-o cu 500 de lei.

 

Şerpii – o pasiune aparte

 

În grădina lui Dumitru Costiuc, pe malul iazului, dl Gheorghe a amenajat un loc de odihnă rupt parcă din poveşti. Gheorghe Solomon lucrează nu doar cu piatra, ci şi cu lemnul, astfel că în grădina consăteanului său a construit din nuiele o terasă împrejmuită de un gard de nuiele, o masă şi mai multe scaune. Alaturi de terasă a zidit şi un cămin pentru frigărui, acolo unde în zilele însorite de vară, la umbra salciilor, se adună toţi prietenii dlui Dumitru Costiuc. Şi pentru ca zona să fie şi mai frumoasă şi atractivă, pe malul iazului, în partea dreaptă a foişorului, meşterul a turnat din beton şi un crocodil de dimensiunea celor vii, dînd terasei un aspect mai exotic. În partea dreaptă este situată o căprioară sculptată, alături de doi vulturi, prelucraţi şi ei de dl Gheroghe. Lîngă fiecare obiect din piatră, neapărat este amplasat şi unul sau mai mulţi şerpi, pentru care are o pasiune aparte, toţi fiind adaptaţi din rădăcini de copac.
Acesta nu este unicul loc unde sculptorul şi-a expus lucrările. În fiecare an, de hramul satului, operele sale sunt admirate de către toţi consătenii şi oaspeţii, iar în prezent, unele lucrări se află la o nepoată de-a sa.
Dl Gheorghe speră ca pe viitor să participe la mai multe expoziţii şi astfel să se facă cunoscut în întregul raion, iar mai apoi, să obţină titlul de „Meşter popular”.

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

 

Partenerii nostri: