Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Diaspora


Mărţişorul în SUA

Sărbătoarea Mărţişorului este aşteptată de noi în fiecare primăvară. Dar nu doar de noi, cei de acasă, dar şi de compatrioţii noştri de peste mări şi ţări.

Deja al doilea an, Mărţişorul ajunge şi în SUA, şi anume în San Fransisco. Acest fapt se datorează unor oameni cu suflet mare care depun efort pentru ca şi moldovenii din această ţară să se bucure de venirea primăverii şi de minunea mărţişorului. Aceştia sunt George Culea – fost sportiv stabilit de aproape douăzeci de ani în SUA şi Vasile Moroşanu, şef secţie cultură, turism şi sport Anenii Noi, artist al poporului.

Am avut ocazia să discutăm cu unul dintre organizatori, şi anume cu domnul Vasile Moroşanu, de la care am aflat mai multe detalii despre cum a avut loc Sărbătoarea Mărţişorului în SUA.

Zilele Mărţişorului în San Fransisco au avut loc în perioada 1-2 martie şi au bucurat publicul cu  muzică şi dansuri populare, expoziţii de lucrări manuale, bucate tradiţionale etc.

Participanţii au venit cu impresii deosebite. Andreea Braga, care a participat şi la ediţia trecută a menţionat ca s-a simţit  ca acasa, mai ales că era înconjurată de atâtea lucruri ce-i aminteau de ea. Andreea a interpretat  mai multe piese  atât în română, cât şi în engleză, rusă,  italiană etc. De fapt, Andreea este mândria domnlui Vasile Morosanu, facând parte din colectivul Perlele Moldovei, condus de dumnealui. Este laureată a mai multor festivaluri internaţionale. Iar recent a obţinut Premiul Întii, secţiunea junior la Festivalul Slaveanskii bazar.

“Festivalul Mărţişorului în SUA va fi organizat şi la anul viitor”, ne promite domnul Vasile, astfel va deveni o tradiţie frumoasă a celebrării mărţişorului tocmai în America.

Cum  am mai spus, publicul s-a bucurat de cântece, dansuri şi voie bună, dar şi de tradiţionalele bucate moldoveneşti: sărmăluţe,  mămăligă, mici etc., pregătite toate chiar de organizatori.

Spectatorilor americani le-au placut foarte mult obiectele confecţionate manual, în primul rând prosoapele noastre, astfel, la ediţia viitoare, organizatorii la sigur îi vor  bucura cu alte prosoape moldoveneşti.

Am înţeles că la San Fransisco s-a sărbătorit pe cinste Mărţişorul, dar  am ţinut să-l întrebăm pe domnul Moroşanu cum au sarbatorit şi cei de la Anenii Noi.

Tot pe cinste!  “10 zile cât a durat festivalul au fost organizate o suită de activităţi culturale, la care au participat şi invitati din capitală – Teatrul Satiricus, Ion Suruceanu. Am avut şi oaspeţi din Romania”, ne-a dezvăluit domnul Mureşanu.

Ne bucurăm că Mărţişorul nostru a ajuns atât de departe, că a fost admirat  de moldovenii de acolo, dar şi de americani. Domnul Moroşanu ne-a mărturisit ca a oferit în dar americanilor mprţişoare şi că lor le-a trezit interes obiceiul nostru de a le purta în piept.

Datorită unor oameni cu inima mare, tradiţiile noastre ajung a fi cunoscute peste mii de kilometri…

 

Marina DAMASCHIN

 

 

 

 

Partenerii nostri: