Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Stil


Produsele alimentare din Moldova – pe locul 44

Organizația internațională „Oxfam”  a întocmit un clasament privind accesibilitatea, calitatea și diversitatea produselor alimentare. Țara noastră ocupă locul 44 în lume din 125 de țări analizate, împărțind locul cu Kazahstan, Chile, Mexic și Federația Rusă.

Primul loc îl ocupă Olanda, fiind țara unde se mănâncă cel mai sănătos. Aceasta este urmată de Franța, Elveția, Austria, Belgia, Danemarca, Suedia, Australia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Portugalia. Pe ultimul loc în clasamet se situează Statul african Chad, oamenii de acolo  fiind cei mai defavorizați în ceea ce privește accesul calitatea, dar și cantitatea alimentelor.

Contactată de e-sanatate.md, Angela Peltec, specialist în gastro-eneterologie, a comentat plasarea Moldovei pe locul 44 spunând: „Republica Moldova este pe locul trei în lume după incidența bolilor digestive, iar acest lucru vorbește despre faptul că nu ne alimentăm corect. Suntem departe de mare, iar din cauza climei în perioada iernii suntem privați de fructe și legume proaspete. Mâncarea cu atât de multe grăsimi era benefică oamenilor de la sate, pentru că făceau mult efort fizic și nu aveau căldură. Pentru noi același meniu este devastator. Noi nu facem mișcare, iar de încălzit o fac caloriferele”.

Astfel, Republica Moldva a devenit fruntașă printre țările lumii și la capitolul boli ale aparatului circulator.

La realizarea clasamentului, cercetătorii au ținut cont și de procentajul copiilor cu masa corpului mai mică decât norma, varietatea produselor, accesul la apă potabilă, precum și de anumite boli, asociate cu consul de alimente, precum diabetul și obezitatea.

Anna Casian - Musteață

Partenerii nostri: