Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Vinurile


Vinurile Basarabiei: Cricova
Cramele, construite la 100 de metri sub pământ într-o fostă mină, sunt cea mai importantă atracție turistică a Republicii Moldova. Turul pe străzile ce poartă denumirea vinurilor păstrate în butoaie uriaşe, de 7000 de litri, durează două ore şi costă aproximativ 15 euro de persoană.

La Cricova, turiştii pot afla şi cum ajunge vinul să se transforme în spumant. În timpul maturării, fiecare sticlă este manevrată zilnic astfel încât sedimentele să se depună pe dopul sticlei.

În fiecare an, la Cricova se îmbuteliază 10 milioane de sticle de vin. Tot aici există şi colecţii impresionante care la un loc, numără peste un milion 300.000 de sticle. Alături de băuturi aduse în țară de armata sovietică drept pradă de război, pe rafturile de aici sunt păstrate vinuri făcute cadou președinților.

Printre ei, Traian Băsescu şi Vladimir Putin. Oricine poate închiria un raft, însă contra cost.

Beciurile de la Cricova sunt cu adevarat de neintrecut in lume. Sunt locul unde istoria, arheologia si arta vinificatiei unite intr-un intreg, au nascut un astfel de miracol ca galeriile subterane, care reprezinta un adevarat Oras Subteran. Prospecte, strazi, stradele… ce poarta denumiri fascinante: Cabernet, Dionis, Feteasca, Chardonnay, Sauvignon… Fiecarei strazi ii corespunde, astfel, numele vinului care se pastreaza in nisele adiacente.

Latimea galeriilor variaza intre 6 si 7,5 m, iar inaltimea este de 3-3,5 m. Adincimea la care sunt situate beciurile, in functie de relief, variaza de la 35 metri la intrare pina la 80 m.

Beciurile Cricova adapostesc o remarcabila colectie de vinuri, cu exemplare rare, care dau Oenotecii o valoare unica, reprezentind tezaurul pretios atit al combinatului, cit si al Republicii Moldova. Cel mai vechi vin este vinul rosu “Ierusalim de Pasti”, produs intr-un singur lot in anul 1902.

Unicitatea Complexului Subteran este asigurata de cinci sali mari, spatioase si impunatoare, in care se impletesc elemente de arhitectura clasica cu detalii plastice de factura moderna si sunt impodobite cu vitralii, basoreliefuri, elemente decorative de mare rafinament, opere de arta si mobilier de valoare. Printre acestea se numara: “Sala Prezidentiala”, “Sala Europeana”, “Casa Mare”, “Fundul Marii”, “Sala cu Semineu”.

Aceste sali servesc drept loc de desfasurare a diverselor degustari nationale si internationale, precum si a intrunirilor la cel mai inalt nivel.

 

Foto: google.com

Partenerii nostri: