Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Teatrală


Povestea de dragoste a unei celebre actrițe de la Chișinău. De ce a numit-o Mihail Saakașvili nora Georgiei

Gimnastă  de performanţă şi  maestru în sport al Uniuniii Sovietice, actrița Mihaela Strâmbeanu nu a ezitat mult  cînd a venit momentul să decidă la ce Facultate să aplice. A depus actele la Universitatea Ion Creangă, la Facultatea de Educație Fizică și se pregatea sa devină antrenoare. Se putea deja considera studentă, pentru că  maeștrii în sport erau luați cu brațele  deschise la facultate. Dar regizorii, Mihai Fusu și Petru Vutcarău, pe care îi cunoștea încă din clasa a 8-a cînd aceștia au revenit de la Școala de Teatru și Film ” B. Sciukin” din Moscova, i-au schimbat destinul. Mergea la toate spectacolele lor de la teatrul “Luceafărul” și la cenaclul interzis pe atunci, Flacăra, unde cînta și recita poezii împreună cu elevii de la școala nr.1 din capitală. Două nume grele  în arta teatrală  de la Chisinau, cunoscuții regizori au sfătuit-o și au pregătit-o să-și incerce forțele în actorie. Și ea a ținut cont de sfaturile lor,  a mers  pe ascuns la examenele de intrare, fără a avea actele necesare, care erau deja depuse la Facultatea de Educație Fizică. Îi era  grozav de frică să n-o dezamăgească pe mama sa care nu îi vedea viitorul  în arta teatrală, dar aceasta a aflat la scurt timp ca fata ei vrea să devină actriță și a întreprins imediat toate măsurile necesare, pentru a-și împiedica fiica ” să-și strice viața.”

“Consideram  actoria o meserie complicată, care te solicită mult și nici nu am observat  la fata mea acest talent, așa că am luat măsuri urgente ca să împiedic inevitabilul și l-am rugat pe fostul meu coleg, Ion Bordeianu, care era regizor-șef și  făcea parte din comisia de admitere, să-i pună nota 2 la examene, să facă ceva, numai  să nu treacă concursul de admitere. El mi-a spus, Giovanina , dar mai este și o comisie din Tbilisi care alege studenți, așa ca nu pot face nimic, ” s-a confesat Giovanina Strîmbeanu, mama actriței.

Destinul a avut, însă, alte planuri cu ea. A fost aleasă din prima să facă parte din grupul celor 11 studenti care urmau să facă studii de actorie la Tbilisi. Atunci mama supărată că fiica ei va deveni actriță și plus la toate va trebuie să plece departe de casă, i-a tras trei mături.

” Voi mirosi a mătură un pic, dar nu-i nimic , mamă” , a zis, atunci, amuzată Mihaela. Dar a continuat să fie o fiică ascultătoare, actele mai erau încă la Facultatea de Educație Fizică, așa că  nimic nu era, deocamdată, bătut în cuie.

Într-o noapte m-am trezit și am auzit că plîngea încet, am întrebat-o ce s-a întimplat iar ea mi-a zis că dacă nu o las să meargă la actorie atunci nu merge la nicio facultate și am să am o fata neînvățată. A doua zi și Petru Vutcarău m-a luat la o parte și mi-a zis e citită, e deșteaptă, e frumoasă de ce credeți că nu o sa-i reușească să devină actriță?!  Așa am lasat-o sa aleagă ce-i place și să meargă în Georgia, chiar dacă aveam inima frîntă, a adăugat mama actriței.

Așa  a început noua viața, cea de studentă, departe de mama, de casă, de prieteni, tocmai în capitala Georgiei,  Tbilisi. S-a obișnuit repede cu oamenii buni la suflet și ospitalieri de acolo și era una dintre puținii studenți care a învățat  georgiana încă din primul an de facultate. Paradoxal, dar, tocmai acest lucru plauzibil o împiedica să se simtă în voia ei atunci cînd mergea la cumpărături. Pentru că i se părea corect si de bun simț să se adreseze vănzătorilor în limba țării în care traia, aceștia îi umpleau sacoșele cu produse și nu vroiau nici în ruptul capului să ia bani de la ea.

“Își dădeau seama după accent că nu sunt din Georgia, chiar dacă  la înfățișare seamăn cu georgienele, și mă întrebau de unde sunt și de cît timp ma aflu în țara lor, le spuneam că sunt din Moldova și sunt studentă în primul an, ei incepeau  să strige unul la altul și să mă laude cu voce tare, toți îmi aduceau produse și mi le puneau cu de-a sila în sacoșă. Deja, la un moment dat, mă cunoșteau toți și nu mai mergeam la piață, imi era rușine, mi se părea stînjenitor să mi se dea diferite bunătăti, gratuit, ” ne-a povestit impresionată, actrița Mihaela Strîmbeanu.

Tot în această țară însorită și primitoare a întîlnit și marea ei iubire. Pe neașteptate, așa cum se întîmplă, de obicei, cele mai importante lucruri din viață. Într-o zi cînd se întorcea de la filmări l-a întînit pe un amic cu mașina care s-o oferit să o ducă la cămin. Cînd a urcat în mașină nu a observat că pe bancheta din spate se mai afla cineva. Amicul a rezolvat repede problema și i l-a prezentat cu toate titlurile de onoare pe necunoscutul de pe bancheta din spate. “Faceți cunoștință, Levan Abashidze, steaua cinematografiei goergiene! Ea este Mihaela Strîmbeanu, studentă la actorie în primul an!”  A întors puțin capul și l-a privit scurt, nu a impresionat-o de la început, așa arată o vedetă ?! El se întorcea obosit după o noapte nedormită de la pasiunea lui… pescuitul, purta haine care corespundeau hobby-ului său și  avea chipiul tras pe ochi.  El, însă, s-a îndrăgostit de ea din prima clipă cînd a văzut-o. A căuat-o a doua zi la facultate, a invitat-o la cafenea si de atucni nu s-au mai desparțit NICIODATĂ. În înțelesul deplin al scrierilor biblice, niciodată “pînă ce  moartea ne va despăți”.Actorul Levan Abashidze se bucura de o popularitate fără precedent  în Georgia, asemeni lui Vladimir Vîsoțki în Rusia, la acea vreme. Fanele actorului celebru o urmăreau pe holurile Institutului de Arte, pentru a o vedea pe moldoveanca care a reușit să-i fure inima idolului lor. O priveau cu invidie și încercau să înțeleagă cu ce este ea mai bună decît ele, cum a reușit să-l facă pe idolul lor național să se îndrăgostească nebunește de ea.  Pe culmile gloriei, invitat să se filmeze și la Holywood, scenariul filmului de viață al lui Levan Abashidze a fost întrerupt de  războiul din Abhazia. Colegii săi îi reproșau de nenumărate ori că în loc să-și apere țara alături de compatrioții săi,  el se plimbă pe la Festivaluri de Film internaționale și pe la hoteluri de cinci stele. Pentru că georgienii au în sînge lecțiile de demnitate și patriotism, actorul a lăsat platourile de filmare din străinătate, și-a cumpărat arme de 35.ooo de ruble sovietice și a mers  împreună cu trei prieteni de-ai săi, la război pentru a-și apăra cu onoare țara. Dar explozia unei mine le-a curmat la cîteva zile viața.

În acele zile tragice, actrița  Mihaela Strîmbeanu se afla la Televiziunea Publică de la Chișinău, unde susținea examenul de diplomă la actorie, jucînd într-un spectacol alături de ceilalți colegi ai săi. Tatăl actriței, Panfil a mers să-i spună vestea tragică, dar așteptat cuminte pe hol să se termine mai întîi examenul.

Ce-a urmat este greu de suportat. Nici pînă acum rănile acelei dureri sfîșietoare nu s-au cicatrizat. Își aduce aminte totul ca prin vis, drumul spre Tbilisi,  înmormîntarea , zecile de fane care plingeau aplecate peste mormîmtul idolului lor. Ea pierduse iubirea vieții ei, o parte din sine, pe el, cel  pe care l-a căutat mereu în ceilalți barbati din viata ei, dar nu l-a mai găsit niciodată. A avut momente cumplite, în care a crezut că viața nu mai are rost, dar regizorul Mihai Fusu a ajutat-o să-și mistuie durerea în spectacolul “Pescărușul”, unde a avut rolul principal și interpretat-o pe Nina Zarecinaia. S-a abandonat  în totalitate muncii, a jucat rol după rol pentru a depăși acele momente insuportabile de durere sufletească. Publicul a rămas fascinat de frumusețea și talantul ei, devenind la scurt timp una dintre cele mai cotate și apreciate actrițe de pe scena de la Chișinău.Nu se mai gindea la o eventuală revenire în Georgia, dar acum doi ani a fost invitata de o revista glamour de la Tbilisi pentru un interviu. Articlolul s-a bucurat de un succes fulminant. Toată Georgia si-a adus aminte de  idolul lor, Levan Abashidze.  A urmat invitația la cea mai urmărită emisiune din Georgia, unde publicul și prezentatoarea  au îzbucnit în plîns în momentele în care le-a povestit despre Levan, relația lor și patriotismul de care a dat dovadă celebrul actor atunci cînd a decis să meargă la război. Pe urmă,  cînd a mers cu teatrul rus, într-o localitate din preajma Tbilisiului, spectatorii au recunoscut-o și i-au cerut să urce în scenă, apalaudînd-o în picioare. Și ex-președintele Georgiei, Mihail Saakașvili a urmărit emisiunea și a rămas impresionat. El a sunat la ambasada României de la Tbilisi cu rugămintea ca ” această fată să fie protejată, pentru că este nora Georgiei.”

După douăzeci de ani, soarta i-a mai pregătit o surpriză de proporții actriței și a făcut să  întîlnească o nouă iubire tot în Georgia.

Cred ca asta a fost dorința lui Levan, să mă întorc în țara lui, el și-a dorit să pășesc pe aceleași străzi din nou, să fiu printre oamenii care l-au iubit enorm, sper ca sentimentele pe care le împărtășesc acum să fie pentru totdeauna și această poveste de dragoste să aibă un deznodămînt fericit ,” s-a împărtășit actrița.

Partenerii nostri: