Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Teatrală


In memoriam - Marica Balan

Marica Balan s-a născut la 1 aprilie 1936 în satul Dimitrievca, raionul Chilia, regiunea Odessa. Absolveşte în anul 1960 Şcoala Teatrală „B. Şciukin” din Moscova.

 

A jucat mai mulţi ani pe scena teatrului „Romen” din Moscova, apoi la „Teatrul actorului de film” din Chişinău şi la Teatrul „Luceafărul”.

 

În cinematografie debutează în anul 1966 în rolul Vasiluţei din filmul „Gustul pîinii”, regizat de V. Gagiu la studioul cinematografic „Moldova-film”.
Urmează alte opt filme, printre care: „Nuntă la palat”, „Podurile”, „Ultimul haiduc” etc. În 1990 fondează Teatrul-studio „Mono”.

 

Pe parcursul anilor 1970-1976 este actriţă la teatrul „Sovremenik” de la Moscova. Adesea acasă la ea şi soţul ei, pe timpul cînd locuia la Moscova veneau asemenea somităţi precum Andrei Tarkovscki, Vladimir Vîsoţki, Vadim Roger.

 

Se reîntoarce la Chişinău, după ce soţul ei emigrează. Pe parcursul anilor 1977-1981 este actriţă la Teatrul actorului creat pe lîngă studioul „Moldova-film”. Iar pe parcursul anilor 1985-1990 este actriţă la teatrul „Luceafărul”. Creează în anul 1990 teatrul unui singur actor – „Mono”. Realizează aici mai multe spectacole de neuitat printre care „Meşterul Manole”, merge în turnee prin ţară şi ţările învecinate. Pe la sfîrşitul anilor '90 se retrage din scenă. În prezent Marica Balan locuieşte la Azilul de Bătrîni de la Cocieri.

 

Marica Balan are o voce frumoasă, aşa încît adesea la spectacole interpreta şi cîntece, romanţe în special. Se spune că la vremea ei nu a avut egali în a interpreta romanţa „Kalitka”. Aflîndu-se la Moscova, a înregistrat, acompaniată de orchestra maestrului Vasile Goia o placă cu cîntecele Mariei Tănase în interpretarea sa, dar şi alte romanţe. S-au păstrat şi alte înregistrări cu cîntece în interpretarea Maricăi Balan, inclusiv şi la televiziunea naţională.

A decedat la 21 februarie 2014.

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

 

Partenerii nostri: