Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Cineaştilor


Scriitorul și regizorul Andrei Vartic are un bust la Ialoveni

La 21 octombrie curent, la Liceul Teoretic "Andrei Vartic" din oraşul Ialoveni a fost dezvelit bustul scriitorului și regizorului Andrei Vartic. Acest lucru se datorează faptului că pe 21 octombrie  A. Vartic ar fi împlinit 65 de ani, notează Artinfinit.md.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele raionului Ialoveni, Lilian Popescu, primarul oraşului, Gheorghe Caracuian, soţia regretatului om de cultură, cât și oameni de cultură de la noi, de la Tiraspol și din România: ex-ministrul Culturii, Ion Ungureanu, scriitorii Vasile Şoimaru, Nicolae Rusu şi Alexe Rău, directorul Editurii „Vicovia” din Bacău, unde i-au apărut post-mortem 7 cărţi, Viorel Cucu, directorul Liceului „Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev ş.a.

Valentina Sacara, directoarea liceului, a menționat faptul că bustul este o replică a celui de la Cimitirul Central din str. Armenească din capitală, ambele fiind realizate de sculptorul Ion Zderciuc. Împreună cu postamentul, el are o înălţime de trei metri.

Andrei Vartic s-a născut la 21 octombrie 1948, în satul Dănceni, raionul Ialoveni.

Vartic a fost fizician (USM, 1971), scriitor, publicist, orator, cercetător al vechilor culturi carpato-dunărene, regizor de teatru și film, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova 1990-1993.

Andrei Vartic a fost  unul din inițiatorii creării Mișcării Democratice din Moldova (27 mai - 3 iunie 1988), fondator și director al revistelor "Quo Vadis" și "Fără Machiaj", Fundației Culturale "Basarabia", Teatrului poetic, Institutului Civilizației Dacice, revistei de studii carpato-dunărene "Dava International".

Este autor a peste 20 de cărți, unele apărute samizdat (copii clandestine făcute de mână), cât și a numeroase studii și articole publicate în reviste și ziare atât din Basarabia și România, cât și de peste hotare.

La 10 iunie 2007 a fost ales prim-vicepreședinte al Forumului Democrat al Românilor din Basarabia.

La 2 iunie 2009, Andrei Vartic s-a stins din viaţă, la Chişinău.

 

Anna Casian - Musteață

Partenerii nostri: