Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Europa


Adevărul Moldova: Tânărul designer moldovean care a creat bănci pentru parcurile din Paris şi automobilul viitorului.

Mihai Stamati, moldoveanul de 25 de ani care a proiectat maşina anului 2030 şi a inventat scaunul îndrăgostiţilor pentru parcurile din Paris, a cucerit Europa cu ideile, dar şi inovaţiile sale neconvenţionale, scrie Adevărul Moldova. Tânărul creator le-a arătat străinilor că moldovenii nu sunt doar ospitalieri, ci şi ingenioşi, competitivi şi romantici.

 

Designerul sune că nu trebuie să fim robii clişeelor, ci să încălcăm dogmele pentru a ne debărăsa de rutină. „Ca să creezi ceva trebuie să pui la îndoială tot ce au făcut alţii pănă la tine", explică tânărul, care recent a împlinit 25 de ani. Urmându-şi principiile, Mihai reuşeşte să însufleţească obiectele ce par a fi doar utilitare.

 

Interesul pentru artă a început încă de la zece ani, când designerul a stricat aparatul de fotografiat al tatălui pasionat de fotografie. Cu vârsta, tânărul s-a revanşat faţă de părinte, a reparat aparatul foto şi a devenit designer.

 

Banca îndrăgostiţilor costă 3.000 de euro
Tânărul creator a cucerit Vestul prin dragoste şi originalitate. „Le gardien des souvenirs", un scaun creat special pentru parcurile Parisului, şi maşina pentru anul 2030 sunt proiectele cărora li s-a dus vestea până în Franţa sau Marea Britanie. Scaunul moldoveanului ar putea fi unul dintre accesoriile Castelului Château de la Huardière, construit încă prin anii 1850.

 

„În artă trebuie să fii îndrăgostit. Este un proiect care trebuie să păstreze emoţiile, să stea la garda unor amintiri. Cred că s-ar potrvit perfect la castel", spune autorul băncii create în 2009 în cadrul unui proiect derurat în Franţa. Tot atunci, în Paris, Mihai a avut o expoziţie personală de design şi fotografie. Pentru că a fost făcută manual, banca lui a fost înregistrată la Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale, fiind estimată la 3.000 de euro.

 

Imaginaţia tânărului l-a ajutat să proiecteze şi maşina anului 2030. Un automobil ce are cinci locuri, geamuri mari, baterii solare şi merge cu 30 de kilometri la oră. „Atunci o să avem timp să călătorim mai mult, să vizităm şi să savurăm arhitectura oraşelor. Oamenii se vor deplasa cu bicicleta şi alte unităţi de transport care vor utiliza baterii solare, energia vântului şi hidrogenul", explică tânărul, care asociază propria creaţie cu un „gândăcel inofensiv".

 

În afară de talent şi popularitate, Mihai Stamati mai are nevoie de un singur lucru, un atelier personal. „Multe obiecte bune de la noi din ţară aduse din străinătate pot fi create şi-n Moldova. Vreau să am un atelier unde să pot realiza toate proiectele mele", mai adaugă tănărul.

 

Profesie fără viitor în Moldova
Mihai Stamati este doctorand la Universitatea Tehnică din Moldova. Tânărul nici nu se gândeşte să plece din ţară, deşi este convins că designerii nu au viitor în Moldova. Bărbatul spune că, din păcate, tiinerii designeri trebuie să fie foarte optimişti dacă vor să profeseze în ţară.

 

Mihai mărturiseşte că majoritatea colegilor săi de facultate nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă şi au ajuns să proiecteze mobilier. „Fericirea de a crea trebuie să fie sprijinită şi de posibilităţi tehnologice. Din păcate, noi nu le avem", spune el, menţionând că în Franţa oamenii preţuiesc mai mult arta. „Acolo m-am simţit apreciat, când mi-am văzut lucrul expus am simţit că oamenii ţin foarte mult la artă, ceea ce n-am simţit la noi. În Moldova oamenii se gândesc doar cum să găsească o sursă de venit", conchide tânărul.

 

sursă: Adevărul Moldova

 

Partenerii nostri: