Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Iconografia


Cum se picteaza o icoana pe lemn?

Tehnica icoanelor este extrem de laborioasa -de la prepararea lemnului pana la sclivisire si pus foita pana la vernisarea icoanei s-au scris zeci, poate sute de tratate. Nu-i scopul meu aici sa le dezbat, ci sa va arat o metoda practica, mai rapida si mai moderna, poate nu intocmai canonica, de a va picta propria icoana. Aveti nevoie de un lemn preparat (vezi materiale de pictura), tempera, emulsie de ou, pensule, foita de aur, mixtion, un vernis pe baza de alcool, un compas un tragator si cam atat deocamdata.

 

Dupa ce ati slefuit bine lemnul luati o pensula mica 01 cu par natural si schitati-va desenul in tempera.Daca nu stiti sa desenati foarte bine puteti decalca desenul.
In momentul in care sunteti siguri de desen umpleti cu culoare rosie fondul pe care veti pune foita mai tarziu (rosul va incalzi foita de aur ).
Amestecati culoarea tot timpul cu emulsie (un galbenus de ou cu 5 parti apa si una de otet pentru a nu se strica foarte repede).Emulsia va ingrasa un pic culoarea si va va permite sa o modelati mai usor.
Dati vernisul pe baza de alcool(recomand Manilla deoarece are o consistenta potrivita) fara a lasa urme de pensula pe suprafata pe care puneti foita.
Amesteacati culoarea tot timpul cu emulsie (un galbenus de ou cu 5 parti apa si una de otet pentru a nu se strica foarte repede). Emulsia va ingrasa un pic culoarea si va va permite sa o modelati mai usor.
Mixtionul este la alegerea dumneavoastra.Puteti pune unul care se usuca in 15 minute, in 3 ore sau in 12 ore .Va recomand calduros mixtionul la 3 ore.
Cand mixtionul scartaie la atingere, e gata. E aproape uscat , nu trebuie sa vi se lipeasca degetele de el.
Puneti cu grija foita sa nu o sifonati apoi, cu o pensula moale, curatati suplusul.
Cu un compas incarcat de o culoare relativ fluida trageti aureola. Pictati si marginea icoanei cu un rosu vermillion. Corectati foita si intrati in detalii.
Dupa ce ati pictat vesmintele, harnasamentul, blicurile finale trasati sulita si scrieti textul. Vernisati.

 

Partenerii nostri: