Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

ArtInfinit te provoacă la citit!


Top 5 serii de cărţi Sci-Fi de citit pe nerăsuflate

Fanii literaturii science fiction sunt cele mai fidele persoane, cel puţin din punct de vedere al lecturii. Acestora li se luminează chipul instant atunci când aduce cineva aminte de Avatar, Arrakis, Urzeala Tronurilor, jocurile video, dragoni sau despre un univers paralel. Aşadar, în cazul în care îţi doreşti să ştii despre ce se vorbeşte la masa rotundă a prieteniei Sci-Fi, ţi-am pregătit cinci serii de cărţi pe care trebuie să le citeşti.

Seriile science fiction au un lucru în comun, iar acesta este universul paralel pe care fiecare autor şi l-a imaginat diferit, însă toţi l-au inventat. Gurile rele spun că unul s-a inspirat de la altul, însă nu acesta este scopul nostru.

În cazul în care doreşti să te apuci de o serie care nu o să se termine prea curând şi care o să îţi stârnească imaginaţia, oricare dintre cărţile de mai jos este un început bun. Un lucru este clar, nu o să te mai uiţi la natură, la cer şi la restul mediului înconjurător la fel. În mintea ta, cu siguranţă, o să creezi propriul univers, asta dacă nu îl ai deja conturat.

Seria Dune de Frank Herbert

Fanii literaturii science fiction au început, cu siguranţă, prin lectura acestei serii legendare, plină de aventuri. Primul roman al autorului a fost lansat în 1965, iar în scurt timp a ajuns cunoscut drept cea mai bună lectură SF din toate timpurile. Universul descris în cărţi a fost inspirat de jocuri tradiţionale şi de cele video, însă au fost duse la alt nivel, pentru a îndeplini răzbunarea eroului.

Cărţi: Dune, Mântuitorul Dunei, Copiii Dunei, Împăratul-zeu al Dunei, Ereticii Dunei, Canonicatul Dunei

Seria Fundaţia de Isaac Asimov

Această serie de autor descrie fundaţia unui nou imperiu al lumii, creat pentru a lua locul celui existent, care are o temelie şubredă. Astfel, eşti introdus într-o lume cu oameni cu planuri mari, cu războaie, cuceriri şi competiţii politice.

Carti: Preludiul Fundaţiei, Fundaţia Renăscută, Fundaţia, Fundaţia şi Imperiul, A doua Fundaţie, Marginea Fundaţiei, Fundaţia şi Pământul

Seria Cultura de Iain M. Banks

În cazul în care eşti unul dintre oamenii fideli despre care am menţionat la început şi eşti în căutarea unei „relaţii” de lungă durată cu o serie, operele lui Banks sunt pentru tine. Zece la număr, ele conturează povestea unei alte lumi, cu personaje fantastice în căutarea propriului destin, într-o lume în care puterea este deţinută de altcineva.

Cărţi: „Consider Phlebas”, „The Player of Games”, „The State of the Art”, „Use of Weapons”, „Excession”, „Inversions”, „Look to Windward”, „Matter”, „Surface Detail”, „The Hydrogen Sonata”

Seria Jocul lui Ender de Orson Scott Card

În cazul în care doreşti o serie de cărţi cu personaje complexe şi extratereştrii, atunci povestea lui Ender o să te captiveze. Seria este despre fiinţele de pe altă planetă, care atacă Pământul şi vor să distrugă specia umană. Însă, oamenii sunt pregătiţi pentru război.

Cărţi: Jocul lui Ender, Vorbitor în numele morţilor, Xenocid, Copiii minţii
Cărţi paralele: Umbra lui Ender, „A War of Gifts”, Umbra Hegemonului, Umbra marionetelor, Umbra Uriaşului, „Ender in Exile”, „Shadows Alive” (nelansat).


Seria Hyperion Cantos de Dan Simmons

Dan Simmons s-a jucat cu măiestrie cu engleza pentru a povesti despre o lume spaţială de neimaginat. Felul în care este scrisă seria te va cuceri instant şi te va face să îţi doreşti să ştii din ce în ce mai multe despre personajele din fiecare capitol. Se spune că primele două cărţi ale seriei se sunt mai bune decât celelalte.

Carti: Hyperion, Caderea lui Hyperion, Endymion, „The Rise of Endymion”

 

Partenerii nostri: