Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Articole noi


ArtInfinit.md recomandă cartea lui Radu Rosetti - „Amintiri. Ce am auzit de la alţii. Din copilărie. Din prima tinereţe”

La editura Humanitas a apărut recent cartea lui Radu Rosetti „Amintiri. Ce am auzit de la alţii. Din copilărie. Din prima tinereţe”.

Radu Rosetti (1853–1926), istoric, genealogist, scriitor, s-a născut la Iaşi,având strămoşi, din partea tatălui – logofătul Răducanu Rosetti –, doi domnitori, Antonie Ruset şi Manole-Giani Ruset, iar din partea mamei pe Grigore Alexandru Ghica, care îi era bunic, ultimul domn al Moldovei de dinainte de unirea din 1859. Ca şi tatăl său, a studiat în Apus, în Franţa şi Elveţia obţinând, în 1873, un bacalaureat în ştiinţe.Întors în ţară, silit de datorii, a trebuit să vândă o parte din proprietăţi şi să încerce, fără prea multă izbândă, o carieră în politică şi în administraţie.

S-a căsătorit în 1876 cu Smaranda (Emma) Bogdan, cu care a avut patru copii: Radu, Henri,
Eugeniu și Magdalena (dintre ei, generalul acad. Radu R Rosetti rămâne până astăzi cel mai important istoric militar român).

Neagu Djuvara scrie că „Amintirile lui Radu Rosetti se citesc ca un roman, dar un roman adevărat.“ E. Lovinescu spunea despre scrierile lui Rosetii că sunt „cea mai preţioasă memorialistică din literatura română.“

Radu Rosetti însuşi mărturiseşte : „...Văd trecându-mi dinaintea ochilor bătrânii în giubele, anterie şi işlice din care am cunoscut numai vro doi, cucoanele în bonete cu horbotă sau rochii după moda din vremea lui Ludovic Filip, ţiganii, unii zdrenţuroşi, pe jumătate goi, alţii întemniţaţi în livrele galonate, vechile butci şi carete trase de patru cai în şir, cu valeţi călări înainte şi cu feciori stând în picioare în coada trăsurii, bonjouriştii de la 1848...“

 

Partenerii nostri: