Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Scriitorilor


La mulţi ani, Maestre Igor Creţu!

Cunoscutul om de cultură, traducătorul şi poetul din Republica Moldova - Igor Creţu a împlinit venerabila vîrstă de 90 de ani.

 

Igor Creţu s-a născut la 21 martie 1922, în satul Vladimirovca, Cahul. Tatăl său a fost de trei ori senator în Parlamentul României. Însuşi Igor Creţu a fost ofiţer în Armata română, dar nu a participat la operaţiunile militare. A făcut studii la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău (1945-1951), fiind coleg cu Ion Osadcenco, Baca Deleanu, Alexei Marinat. Apoi a studiat la Institutul de Literatură „Maxim Gorki" din Moscova (1957-1958). A fost redactor la revista „Nistru" şi consultant la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

 

După ce debutează cu poezii, se dedică în exclusivitate traducerilor, în domeniul cărora s-a remarcat printr-o capacitate deosebită de transpunere în limba română a unor opere fundamentale ale literaturii universale. A tradus din scrierile lui Shakespeare, Byron, Şota Rustaveli, Puşkin, Robert Burns, Petofi Sandor, Gogol, Nekrasov, Maxim Gorki, Mihail Şolohov, Serghei Esenin, Andrei Tvardovski, Nazim Hikmet etc. Transpune, de asemenea, cîteva scrieri în ediţii pentru copii, oprindu-se la Antoine de Saint-Exupery, N. Nosov etc.

 

Igor Creţu este poet prin vocaţie, dar care s-a aplecat mai ales asupra traducerii şi valorificării tezaurului culturii universale. Munca de creaţie, înfăptuită de către Igor Creţu este una titanică. Prin efortul său asiduu au devenit un bun spiritual pentru masele largi de moldoveni cărţi nemuritoare, ca: „Suflete moarte” de N. Gogol, „Copilăria” de M. Gorki, „Donul liniştit” de M. Şolohov, „În ajun” de I. Turghenev, „Voinicul în piele de tigru” de Ş. Rustaveli. Traducerile din Shakespeare, Byron, Burns, Baudelaire, din folclorul găgăuz şi încă multe alte tălmăciri măiestre au ieșit de sub pana maestrului Igor Creţu.

 

Nu poate fi trecut cu vederea rolul pe care l-a avut Igor Creţu în formarea literară a tinerilor scriitori Ion Druţă, Spiridon Vangheli, Vasile Vasilache, dar şi a poeţilor C. Condrea, Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, care adesea îi treceau pragul lăsîndu-i manuscrisele. Astăzi Liceul Teoretic din satul Găvănoasa, în subordinea administrativă a căruia intră şi Vladimirovca, satul de baştină al lui Igor Creţu, îi poartă numele.

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

Partenerii nostri: