Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

ArtInfinit te provoacă la citit!


Cum ne influențează visele cărțile pe care le citim

Ne petrecem o treime din viaţă în stare de somn, iar o mare parte din această stare este dedicată viselor. Sunt vise care ne tulbură, vise pe care cu greu le uităm sau vise intense, din care nu am mai vrea să ne trezim. Tu când ai visat ultima dată? Ai recunoscut întotdeauna „factorul” care a determinat visul?

Cercetătorii au demonstrat că visele sunt rezultatul stimulilor externi precendenţi somnului, de multe ori. Este şi cazul cărţilor ce le citim înainte de culcare.

Cercetătorii de la University of Wales au ajuns la concluzia că genul literar citit înainte de a adormi influenţează felul viselor. În cadrul unui experiment numit Dream Lab (Laboratorul de Vise), ei au împărţit pe tipuri de personalitate, în funcţie de cărţile pe care le citesc, 10.000 de abonaţi ai bibliotecii din Swansea şi le-au cerut să completeze chestionare referitoare la visele pe care le-au avut. Rezultatele obţinute au fost foarte interesante.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că cititorii de literatură SF au vise stranii şi reuşesc să şi le amintească mai bine, în condiţiile în care în 5 minute de la trezire, jumătate din visele noastre sunt uitate, iar după 10 minute, 90% dispar.

În acelaşi timp, amatorii de romane fanteziste au mai multe coşmaruri şi vise “lucide”, în care sunt conştienţi că visează. Acelaşi tip de vise au şi copiii care citesc cărţi înfricoşătoare, aceştia fiind cu atât mai afectaţi cu cât vârsta lor este mai mică.

Visele celor care preferă romanele romantice sunt mai intens emoţionale şi cel ce visează tinde să-și amintească un timp îndelungat visele acestea pe care le simte/trăiește și fizic.

Totodată, copii sunt cei mai afectați de ceea ce citesc. Dacă le lăsați la îndemână cărți de groază, șansele sunt de trei ori mai mari decât în mod normal ca ei să aibă coșmaruri. Cu cât sunt mai tineri, cu atât sunt mai vulnerabili în fața genului literar pe care-l citesc.

Cercetările au întărit constatările anterioare, potrivit cărora visele sunt diferite în funcție de personalitatea fiecărui individ.

Deși visele nu au legătură cu durata somnului, frecvența coșmarurilor tinde să descrească odată cu vârsta.

 

 

Sursa - Book.info.md

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed