Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Arta și Copiii


Guguţă – personajul literar creat de Spiridon Vangheli

Pentru prima oară un personaj literar a apărut pe o monedă naţională, comemorativă. Cine este acest Guguţă? Regretatul scriitor, clasicul nostru contemporan Grigore Vieru scria în una din aprecierile sale referitor la acest nume … Obţinem, aşa dar, prin Guguţă cea mai strălucită izbândă a scrisului nostru modern pentru copii. Guguţă e un Făt-Frumos al nostru. Ciuboţel, Grăia-Singur, Titirică… sunt ca şi Guguţă, expresia copilăriei adevărate, nefalsificate literar, purtătoare a frumosului şi a libertăţii interioare…

Iată de ce opera acestui mare scriitor pentru copii va fi mereu şi cu acelaşi nestins interes citită şi de copii, şi de omul matur. Se pare că aici nu mai este nimic de adăugat, căci în forma simplă şi frumoasă, cum doar el o putea face, Gr. Vieru a spus tot despre faimosul Guguţă. Atâta doar, că acelaşi Grigore Vieru spunea despre inventatorul personajului în cauză, scriitorul Spiridon Vangheli… O altă minunată calitate a cărţilor semnate de Spiridon Vangheli este frumuseţea, plasticitatea şi bogăţia limbii … Opera marelui scriitor este un manual de română din care copii noştri, ca şi din opera genialului humuleştean, învaţă să vorbească, să simtă şi să cugete româneşte. Contribuţia considerabilă a lui S. Vangheli la dezvoltarea literaturii pentru copii în ţară şi peste hotare a fost motivul declarării accestui an drept Anul Spiridon Vangheli în Republica Moldova.

Ajuns la o vârstă împlinită de 80 de ani, Vangheli a devenit renumit în mai multe ţări ale lumii datorită cărţilor sale pentru copii, două dintre care au fost traduse în circa 40 de limbi şi editate într-un tiraj de peste 8 milioane de exemplare. Incomparabil de mare această răspândire în lume şi aceasta datorită mai cu seamă cărţilor „Isprăvile lui Guguţă”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Băieţelul din coliba albastră”, „Guguţă şi prietenii săi” ş.a. În devenirea sa faimosul Guguţă are o autobiografie solidă, dar cum nu este straniu, el rămâne etern acelaşi copil. Generaţia copiilor din anii ’50-60 ai secolului trecut erau educaţi şi instruiţi în baza unor cărţi străine, cu idei ce nu le aparţineau. Nu zăbavă a apărut Guguţă, care se aseamănă, gândeşte şi vorbeşte exact ca aceşti copii, trezindu-le astfel şi gustul pentru o literatură nouă, liberă de toate canoanele străine. Guguţă a fost izvorul de inspiraţie şi în domeniul cinematografiei. În anii ’70 multe mici seriale din „Isprăvile lui Guguţă” au derulat pe ecranele cinematografelor şi al televizoarelor, încălzind inimile copiilor datorită atmosferei de basm, dar absolut autentică pentru natura noastră creată de psihologia acestui personaj – a copilului curajos, iscoditor, inventiv, visător, năstruşnic, naiv, dar neapărat înţelept. Guguţă de mult a trecut Prutul, nu l-a dus nimeni în cârcă, căci el este al tuturor, asemeni lui Nicu din Humuleşti şi se simte foarte bine, ca la el acasă.

 Împreună cu poetul Gr. Vieru, Sp. Vangheli a editat „Abecedarul”, după care au învăţat generaţii întregi de copii. Este deţinător al Diplomei de onoare „Andersen”, laureat al Premiului de Stat al RSSM.

Cu ocazia Anului Spiridon Vangheli au fost iniţiate mai multe acţiuni culturale, artistice şi literare, care se desfăşoară pe întreg teritoriul Republicii, dar şi peste Prut, printre care a fost instituit Premiul „Spiridon Vangheli” pentru cele mai bune cărţi destinate copiilor şi tineretului, editarea operelor scriitorului, lansarea unei serii de măşti poştale cu personajul Guguţă, emiterea monedei comemorative din argint cu acest personaj ş.a.

 

Sursa - Biblioteca de Arte

 

Partenerii nostri: