Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Etno


Expoziţia de mărţişoare de la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală

Deja de mai mulţi ani la rînd Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei, prevesteşte sosirea primăverii printr-un eveniment extraordinar. Astfel, de pe 29 februarie pînă pe 31 martie 2012 în incinta Muzeului va fi deshisă pentru vizitatori o expoziţie dedicată sărbătorii Mărţişorului.

 

Aflată la cea de-a XI-a ediţie, expoziţia propune spre vizionare, atât mărţişoare vechi, păstrate în colecţiile Muzeului, cât şi mărţişoare noi, confecţionate de purtătorii acestei frumoase podoabe.
La expoziţie participă toţi cei care confecţionează mărţişoare, aceştia expunîndu-şi aici obiectele la invitaţia Muzeului.
Obiceiul de a purta Mărţişor, acesta fiind simbol al sosirii primăverii şi al renaşterii naturii, este legat de începutul Anului Nou Agricol, celebrînd trecerea de la iarnă la primăvară. Conform tradiţiei, în prima zi de primăvară oamenii îşi prindeau mărţişoare până la răsăritul soarelui. Bătrânii spun că mărţişoarele trebuiau confecţionate în ajunul zilei de 1 Martie sau în dimineaţa acestei zile. Mărţişoarele tradiţionale se făceau din 2 fire de lână, de culoare albă şi roşie, răsucite într-un singur şnur. Erau predestinate în primul rând fetelor. Se legau la gât sau încheietura mânii în speranţa ca purtătorul să fie sănătos, apărat de deochi, farmece şi boli. După credinţa populară, oamenii care poartă mărţişoare „nu mai sunt pârliţi de soare”, devin mai voinici şi mai frumoşi pe parcursul întregului an. Tot cu ajutorul mărţişorului se trece peste Zilele Babei Odochia. Obiceiul este cunoscut mai multor popoare din centrul şi sud-estul Europei (Bulgaria, Macedonia, Serbia, Grecia).
Mărţişoarele se poartă timp de o lună, ca apoi să fie legate de crengile copacilor în floare, obicei cu dublă semnificaţie – omul să fie „bălai” şi frumos ca floarea pomului, pomul să aibă puterea omului pentru a da roade bogate.
Muzeul propune vizitatorilor ca la sfârşitul lunii martie să aducă aici mărţişoarele purtate, pentru a le lega de pomii din Grădina Botanică, conform obiceiului.

 

 

ANNA Casian-Musteaţă

www.anacasian.blogspot.com

 

 

Partenerii nostri: