Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

ArtInfinit te provoacă la citit!


Artinfinit.md recomanda cartea „Scripturile gnostice de la Hag Nammadi” de Elaine Pagels

Iată o carte care poartă toate regaliile posibile ale unei adevărate ediţii bibliophile.Ea a fost reeditată de mai multe ori pe parcursul a 1500 de ani. Cinste și onoare editurii Humanitas că a ştiut cum să o reediteze, cu o manieră către conservarea nu doar a virtuților, ci și în spiritul vremilor.

Scurt istoric: În decembrie 1945, un ţăran arab a facut o descoperire arheologica uimitoare in Egiptul de Sus. Acesta a recunoscut mai tarziu ca unele texte s-au pierdut - arse sau aruncate. Dar ce a ramas este uimitor: vreo cincizeci si doua de texte din primele secole ale erei crestine - inclusiv o culegere de evanghelii crestine timpurii, necunoscute pana atunci. Pe langa Evanghelia lui Toma si Evanghelia lui Filip, descoperirea includea Evanghelia Adevarului si Evanghelia catre Egipteni, care se prezenta drept „[cartea sacra] a Marelui [Spirit] Nevazut“. Un alt grup de texte consta din scrieri atribuite adeptilor lui Isus, precum Cartea secreta a lui Iacob, Apocalipsa lui Pavel, Scrisoarea lui Petru catre Filip si Apocalipsa lui Petru.

A devenit curând clar că ceea ce Muhammad Ali a descoperit la Nag Hammadi erau traduceri copte, făcute cu aproximativ 1500 de ani în urmă, ale unor manuscrise și mai vechi. Originalele fuseseră scrise în greacă, limba Noului Testament.

 

 

Partenerii nostri: