Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Artiştilor Plastici


Andrei Sârbu - ...de 10 ani şi pînă în veac…

Pe 1 decembrie, la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, a avut loc deschiderea expoziţiei regretatului Maestru Andrei Sârbu – “Mesaje”. Expoziţia este o retrospectivă, organizată cu prilejul celor 60 de ani de la naşterea Artistului şi prezintă lucrări atît din colecţiile Muzeului, cît şi din ale familiei artistului şi din colecţiile particulare.

Manifestarea a fost deschisă de către Directorul Muzeului de Artă – Tudor Zbîrnea, care a remarcat: “Instruit în atelierul lui Mihai Grecu, Maestrul Sârbu a fost o personalitate puternică şi a putut să-şi găsească propria identitate. Andrei Sârbu nu a acceptat să fie ca toţi ceilalţi – el a fost un artist singular, care nu a făcut compromisuri în artă, ci a trăit intens între bucuriile şi lipsurile pe care le-a avut mereu. Ca unul dintre cei mai remarcabili artişti, a trăit în artă şi pentru artă. A avut puterea de a se detaşa de mediul artistic de aici şi şi-a construit o altă direcţie în arta plastică. Un artist trebuie să fie o stea. El este o stea, iar arta sa se regăseşte în constelaţia culturii româneşti.”
La rîndul său, criticul de artă Tudor Braga şi-a amintit cum l-a cunoscut pe Andrei Sârbu, pe data de 8 aprilie 1968, în atelierul lui Mihai Grecu. Potrivit lui, distinsul Artist s-a confruntat cu multe greutăţi, nefiind acceptat, de două ori la rînd, printre membrii Uniunii Artiştilor Plastici.
La eveniment a fost prezent şi viceministrul Culturii – Gheorghe Postică, care a menţionat: “Sunt pictori care pictează cu pensula, ca Leonardo da Vinci şi Pablo Picasso, dar sunt pictori care pictează cu sufletul, ca Andrei Sârbu. O valoare incontestabilă, pe care ne vom strădui să o valorificăm nu doar pe teritoriul ţării noastre, ci şi în străinătate, unde arta moldovenească merită a fi cunoscută ”.
De asemena, nu au lipsit de la sărbătoare nici Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici – Ghenadie Jalbă, cineastul Mihai Poiată şi soţia regretatului – jurnalista Antonina Sârbu.
Maestrul Andrei Sârbu a avut şi alte expoziţii personale şi de grup, atît în ţară, cît şi în străinătate. Lucrările sale se află în colecţiile publice şi private din multe ţări europene şi ex-sovietice.

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

www.anacasian.blogspot.com

Partenerii nostri: