Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Artiştilor Plastici


Pictorul Tudor Zbîrnea în oraşul din albe flori de piatră

Sub protecţia lunii octombrie, la Centrul Expoziţional "Constantin Brîncuşi", am păşit într-o lume nouă pentru mine. Curioasă, am intrat în universul lui Tudor Zbîrnea - omul care răspunde cu prisosinţă idealului unui artist plastic bine format. Expoziţia Marelui Artist a fost deschisă pe 12 octombrie, dînd start evenimentelor culturale organizate cu ocazia Hramului Chişinăului.

 

 

 

 

 

 

Fiind prezentă pentru prima dată la un asemenea eveniment, am rămas impresionată de numarul de oameni care au venit să-i aprecieze opera. Mai tîrziu, citindu-i biografia lui Tudor Zbîrnea, am înţeles că începeam să cunosc un Mare Artist al Republicii Moldova.

Născut la 29 decembrie 1955, în oraşul Nisporeni, Tudor Zbîrnea a ştiut de mic copil că vrea să devină pictor. "Din copilărie mă vedeam pictînd pe şevalet, dar pînă cînd mi-am văzut visul realizat am avut nevoie de mult timp, ambiţie, voinţă şi răbdare. Pot spune că sunt un om împlinit, deşi nu mă voi opri aici, ci voi aduce celor care mă apreciază încă multe picturi de valoare" a declarat Marele Artist la deschiderea vernisajului.

 

Am admirat cu mare satisfacţie cele 30 de lucrări expuse în sala mică a Centrului şi am înţeles : pictura lui Zbîrnea aparţine unei mari şcoli - spiritualitate, sensibilitate şi gîndire plastică. Fie că te opreşti la lucrarea "Adîncuri", "Dezintegrare", "Schimb de tăceri" sau "Detaşare", fie că admiri "Dansul arhaic" sau "Redescoperirea", în toate tablourile se va observa prezenţa figurilor geometrice şi a chipurilor umane. "Am optat întotdeauna, în procesul creaţiei, pentru evadarea totală din mediul şi timpul în care trăim. Fără tendenţionism religios, gîndurile şi trăirea mea în artă se îndreaptă înspre trecut, între redobîndirea echilibrului interior şi revendicarea sacralităţii pentru viitor. Culoarea vine din interior, şi nu doar în urma amestecării vopselelor pe paletă. O culoare atrage după sine alta care, îmbinîndu-se cu alte nuanţe, produce noi efecte cromatice. Pictez lăsîndu-ma ghidat de simţuri, de intuiţie. Raţionalul nu trebuie să domine emoţia, fiindcă arta începe dincolo de regularităţi" a mai spus Artistul.

 


Au venit să-l susţină colegii, prietenii, cunoscuţii, parlamentari, reprezentanţi ai ambasadelor şi oamenii simpli. De către Vladimir Şarban, Pretorul Sectorului Centru, prezent la eveniment, a fost numit "poetul culorilor". "Peste pînzele lui plutesc norii şi ceţurile septentrionale. Prin credinţă omul se poate mîntui, prin artă se poate mîngîia" a mai adăugat Şarban. Poetul Ion Hadîrcă a caracterizat opera pictorului astfel - "Un destin, o fiinţă, o inimă, un tremur de suflet - asta este creaţia sa". Iar scenaristul Iurie Colesnic a spus despre Zbîrnea - "Ce este omul? Ceea ce vrea să fie! Ce simte omul? Ceea ce vrea să simtă! A simţit ce a aşteptat de la noi trecutul, intuieşte ce aşteaptă viitorul, şi a plăsmuit asta în picturile sale."

 


Tudor Zbîrnea este o valoare incontestabilă a Republicii Moldova, fiind nu doar un pictor cu renume al ţării noastre, ci îndeplinind şi funcţia de director al Muzeului Naţional de Arte Plastice din Chişinău. În acest context, Gheorghe Postică, Viceministrul Culturii a promis că "Ministerul Culturii va susţine întru toate iniţiativa dlui Zbîrnea de a restaura Muzeul", insistînd asupra faptului că directorul Tudor Zbîrnea "nu caută nimic, dar găseşte mereu".
Deşi ar fi putut organiza expoziţia în una dintre ţările Europei , unde se simte ca acasă, dupa cum a menţionat şi pictorul, Tudor Zbîrnea a ales ca lucrările sale să fie expuse în oraşul din albe flori de piatră – Chişinău.

 

 

ANNA Casian – Musteaţă

www.anacasian.blogspot.com

Partenerii nostri: