Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Iconografia


Restaurarea icoanelor!

Viața icoanei nu e veșnică. Desigur, ea poate și trebuie prelungită, mai ales dacă este vorba despre un vestigiu de familie, transmis din generație în generație.

Cauzele învechirii icoanelor sunt naturale: praful, umiditatea, regim de temperaturi variabil, deformarea lemnului și nenaturale: mîinile strîmbe ale binevoitorilor care încearcă să șteargă icoanele cu cîrpe umede, iar în consecință și restaurarea icoanelor cu aceleași mîini. Semnele învechirii icoanelor sunt întunecarea  ei, crăpăturile sau chiar pierderea unei părți a imaginii.

Principala parte a restaurării este redarea aspectului inițial prin spălarea depunerilor întunecate, restabilirea fragmentelor de vopsea pierdute și întărirea scîndurii.

În afară de lucrările de restaurare, pentru păstrarea icoanelor vă recomandăm plasarea lor în chivote, menite să le protejeze de acțiunile schimbării mediului. Chivotul creează o atmosferă împrejurul Icoanei, care permite protecția împotriva variației umidității, temperaturii, și deteriorări macanice, funingine de la lumînări și candele. Și cel mai important împotriva mîinilor strîmbe, care șterg suprafața chivotului, dar nu suprafața icoanei.

În galeria noastră veți vedea nivelul de restaurare. La recuperarea pierderilor este folosit gesso, ou tempera Foița de aur este plasată pe polyment. Articole de îmbrăcăminte de taiere din aur sunt sau asistă. Tăierea se face cu aur topit sau cu asist.


Telefon de contact:

Sergiu Guțu (068 687 488)


Partenerii nostri: