Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Tineret


Poeta Marina Damaschin: “Unica mea scăpare este poezia”

. Poezia este o parte din ea și scrie nu neapărat ceea ce simte, ci ceea ce observă la oamenii din jur, trăirile și emoțiile acestora. Adoră opera lui Adrian Păuneascu și Ion Minulescu, deoarece lucrările acestora o inspiră și o ghidează în activitatea sa. Vă las să o cunoașteți!


1. Cine este Marina Damaschin?
Sunt o tânără îndrăgostită de artă. Sunt absoleventă a facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. Vin dintr-un oraş frumos din nord – de la Soroca. Sunt un om ce-şi iubeşte ţara, neamul, cultura...

 

2. Când ai început să scrii? Îți mai amintești ce ți-a inspirat prima poezie?
Nu-mi amintesc exact ce vârstă aveam când am scris prima poezie. Am început a scrie versuri, aşa să spun,  mai intens, când eram prin a clasa a şasea - a şaptea, când mă plictiseam la orele de chimie sau fizică. Unica mea scăpare era poezia. Scriam despre toate, inclusiv despre profesori.

 

3. Recent ai lansat prima plachetă de versuri. Mai citește lumea în Republica Moldova poezie?
Desigur, toţi colegii mei de facultatea au cerut cartea să o citească. Am mulţi prietani care o duc bine cu lectura. Facem schimb de cărţi, ne recomandăm cărţi interesante. Mai ales am observat în rândul studenţilor că se citeşte. Tinerii iubesc lectura. Mai ales că în ultimul timp apar tot mai multe opere interesante şi demne de citit. Se citeşte mai mult proză, totuşi şi poezia nu rămâne în urmă.

 

4. Pe tine ce te ține aproape de poezie? De ce scrii poezii?
Altfel nu pot. Poezia parcă vine de la sine. Chiar când am de scris proză, oricum pe undeva includ şi versuri. Nu ştiu, ea face parte din mine. Scriu nu neapărat ceea ce simt eu, mai mult ceea ce observ la oamenii ce mă înconjoară.

 

5. Vorbind despre autori consacraţi, care este poetul tău preferat? Dar poemul preferat?
O, eu pur şi simplu mor după opera lui Adrian Păunescu. Toate poeziile sale sunt excepţionale, îndeosebi îmi place “Cântec femeiesc”! Un autor foarte îndrăgit este Ion Minulescu, pe care l-am descoperit de fapt,  în anul întâi de facultate, la orele profesorului Constantin  Şchiopu. Sunt poezii de o sensibilitate aparte. Pot citi ore în şir “Celei care pleacă”  sau “Celei care minte”.

 

6. Cine/ ce te inspiră pentru a scrie poezie?
Oamenii din jur. Ador să vorbesc cu oamenii, cred că într-o altă viaţă am fost psiholog !!! Discutând cu oameni interesanţi îmi vin în minte  multe lucruri. Cineva îmi vorbeşte despre o dragoste pierdută, cineva despre o călătorie frumoasă, cineva îmi spune că e fericit, altul că suferă...şi iată aşa îmi apare muza şi scriu. O sursă de inspiraţie este şi natura. Îmi place să mă aflu în sânul naturii. Mai ales iarna când ninge atât de frumos, îmi vin în gând fel de fel de versuri frumoase.

 

7. Îți iese mereu o poezie din prima sau mai revii asupra textului?
Uneori revin, uneori îmi iese bine din prima. De obicei cele mai frumoase poezii, în care nu aş schimba nici un cuvânt, apar atunci când plec acasă şi merg cu microbusul trei ore, admirând tot ce are Moldova mai frumos – satele, dealurile. Şi atunci când mă pregătesc să mă culc, până adorm mai compun ceva ca a doua zi să o aştern pe foaie.

 

8. Ți s-a întâmplat ca revenind asupra textului să schimbi în totalitate poezia?
Nu, nu am avut aşa cazuri. Maximum ce schimb poate fi un vers. O las aşa cum am scris-o, cum am simţit-o. Dacă văd că îmi vin multe idei noi, deja scriu altă poezie.

 

9. Recent ai lansat și un blog pe care postezi creațiile tale. Te ajută acesta la promovarea ta ca tânără poetă?
Da ! Blogul îl citesc mai multe persoane şi fac cunoştinţă cu poezia mea. Acolo scriu şi impresii despre cărţile citite.

 

10. În general, cum îți promovezi poeziile?
Merg la mai multe cenacluri organizate prin biblioteci. Sunt şi moderatoare la cenaclul « Picături Poetice » la o bibliotecă, unde lecturăm creaţii proprii. Am mai participat la o emisiune de la Ora Copiilor, unde am mai citit câte ceva, la Salonul Internaţional de Carte pentru Copii, organizat de Biblioteca Ion Creangă, unde am luat şi un mic premiu. Îmi mai promovez poeziile şi prin revistle cu care am colaborări frumoase : Noi, Roua Stelară. Partcicp la concursuri de poezie. Mai public şi pe site-urile de poezie din România.

 

11. La ce lucrezi în acest moment? Ne vei uimi cu un volum nou de versuri?
Da. Nu ştiu cât de curând va fi, dar sunt în proces de creaţie acum la al doilea volum de versuri. Vreau să iasă altceva, poate mai bun decât primul. Vor fi mai multe poezie de dragoste, în primul fiind mai multe despre natură, copilărie, casa părintească.

 

12. Cum este Marina Damaschin – poeta?
Simplă, foarte simplă – ca ploia, cum se cântă într-o melodie. Sociabilă, îndrăgostită de tot ce e frumos. Prietenoasă, deschisă...


13. Un mesaj pentru cititorii portalului Artinfinit.md.
Nu lăsaţi să treacă o zi fără a descoperi ceva nou, ceva frumos. Citiţi cărţi bune, ele ne ajută să gândim altfel. Iubiţia arta, ea ne face mai buni. Şi vizitaţi cât mai des portalul Artinfinit pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă în domeniul cultural atât la noi, cât şi peste hotare !

 

Anna Casian - Musteață

 

Partenerii nostri: