Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Arhitecţilor


Uniunea arhitecţilor

Uniunea Arhitecţilor din Republica Moldova a fost fondată în anul 1946 la Chişinău, ca filială a Uniunii Arhitecţilor URSS.
La momentul actual în cadrul uniuni sunt în jurul la 300 membri.
Obiectivul principal al uniunii este dezvolatrea arhitecturii şi construcţiei în R. Moldova după nivelul european. Protejarea drepturilor de autor a arhitecţilor din R. Moldova.
Organul de conducere a Uniunii este congresul arhitecţilor, ce are loc o dată în 4 ani şi la care se alege Preşedintele Uniunii.
Ultimul Congres al Uniunii Arhitecţior a avut loc la 18 aprilie 2003, în Chişinău. Preşedinte a Uniunii, pentru al doilea mandat, a fost ales cunoscutul arhitect din R. Moldova - Vladimir Modârcă.

 

Secretar a Uniunii Arhitecţilor,
Oxana Moscaliuc
Adresa:
str.Puşchin44, MD-2005, Chişinău, R. Moldova
tel: (+373 22) 241721

 

Edificii cu menire socio-culturală

 

Casa "Cligman" 

"Casa Cligman" construită în a doua jumătate a secolului XIX, este din piatră, realizată în stil neoclasicist. În interiorul casei s-au păstrat reliefuri şi picturi, sobe, parchet artistic, grădina de iarnă - o sală vitraliată în stil pseudogotic. Aparţine Muzeului Naţional de Arte Plastice.

 

Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală
Clădirea Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală este o prezenţă exotică pe meleagurile neastre, sursa de inspiraţie servind arhitectura arabo-mauritană. Autorul clădirii este V. Ţîganco. Este construită din piatră cu decoraţie plastică din stuc, vitralii artistice, detalii din fontă, feronerie artistică, lemn sculptat la uşile de intrare. Este prima clădire concepută special pentru o instituţie muzeală. Este construită în anii 1903-1905, Muzeul Zemstvei a fost transferat în această clădire în anul 1906. Este un monument de importanţă naţională.

 

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei
Clădirea Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei a fost întemeiată în anul 1837 de negustorul Bogaciov. La început a fost propusă pentru sediul Dumei orăşeneşti, iar la 1842 a fost închiriată pentru gimnaziul regional pentru băieţi nr. 1 din Chişinău. Din anul 1983 această clădire este sediul Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei. Este un monument de importanţă naţională, construit din piatră, cu decor plastic din stuc.

 

Muzeul Naţional de Arte Plastice

Clădirea Muzeului Naţional de Arte Plastice a fost construită în anul 1901, pentru gimnaziul de fete, fondat de principesa Natalia Dadiani, autor - arhitectul A.I. Bernardazzi. Clădirea este construită din piatră albă şi cărămidă roşie. Este de o valoare artistică şi istorică deosebită.

 

Clădirea fostei judecătorii judeţene a oraşului Cahul (actualul muzeu municipal de istorie)
Clădirea fostei judecătorii judeţene a oraşului Cahul, construită la mijlocul secolului XIX din piatră, este astăzi sediul Muzeului Municipal de Istorie din Cahul.

 

Palatul Naţional
Este o construcţie din beton armat, ridicată în anul 1974 conform proiectului arhitectului S. Fridlin.


Sala cu orgă (fosta Bancă orăşenească)
Clădirea Sălii cu orgă din Chişinău este construită în anul 1913 conform planului arhitectului L. Şeidevandt şi inginerului M. Cekerulşi-Kus, la comanda lui Victor Sinadino. Are un plan alungit, dreptunghiular, ridicat pe un soclu înalt. Este construită în formele neoclasice. Este de o valoare artistică de importanţă naţională.


Casa Mihalaki Kaţica
Casa "Mihalaki Kaţica" din Chişinău este construită în primul sfert al secolului al XIX-lea, din piatră prelucrată. În anii 1821-1822 în această casă a avut sediu Loja masonică "Ovidiu".


Teatrul Naţional "Mihai Eminescu"
Este o construcţie din piatră şi cărămidă, începutul căreia a fost pus în perioada interbelică. Construcţia a fost desăvârşită în 1950. Autorii reconstrucţiei: arhitecţii - V. Smirnov şi V. Alexandrov.


Muzeul de studiere a ţinutului natal din Hânceşti (fostul "Castel de vânătoare" a lui Manuc-bei)
Clădirea Muzeului de Studiere a Ţinutului din Hânceşti (fostul "Castel de vânătoare a lui Manuk-bei"), a fost construită în anii 70-80 ai sec. XIX, arhitect fiind Al. Bernardazzi, iar comanditar - Manuk-bei, fiul. Edificiul este realizat într-un stil eclectic, în care sunt combinate elemente ale goticului, stilul francez renascentist şi arhitectura islamică. Monumentul este de o importanţă naţională.


Clădirea Bibliotecii Naţionale
Este o clădire cu trei etaje construită în anul 1957 din piatră, cu soclul feţuit din granit şi semicoloane îngropate ce decorează faţada. Arhitect al edificiului a fost A. Ambarţumian.


Muzeul de studiere a ţinutului natal, Soroca
Clădirea Muzeului de Studiere a Ţinutului din Soroca, este construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Arhitectul nu este identificat. Este o construcţie din piatră, cu o arhitectură tributară eclecticii, compusă dintr-un parter cu o compoziţie simetrică a faţadei. Este un monument de importanţă naţională.


Cinematograful "Dacia", Soroca
Cinematograful "Dacia" din oraşul Soroca a fost construit în anul 1962, arhitect fiind V.Voiţehovschi. Este rectangular în plan, ridicat pe un stilobat cu scări monumentale, zidărie aparentă din piatră feţuită, părţile laterale căptuşite cu piatră de Cosăuţi prelucrată rustic. Este un monument de importanţă locală.


"Casa Presei" din Chişinău
Este o construcţie din beton-armat şi sticlă, ridicată în anii 1964-1967 în centrul capitalei Republicii Moldova. Autori sunt arhitecţii B. Waisbein şi S. Şoihet.


Seminarul Teologic din Chişinău (actualmente al 2-lea bloc al Bibliotecii Naţionale)
Biblioteca ocupă clădirea fostului Seminar Teologic din Chişinău, care a fost prima instituţie de învăţământ religios superior din Basarabia. Aici a studiat religia poetul-preot Alexei Mateevici.


Fostul hotel "Suisse"
Biblioteca municipală "B.P. Haşdeu" din Chişinău. Este o clădire construită în anul 1844 pe banii lui I.T. Monastîrski. Pe parcursul anilor a găzduit mai multe instituţii: visteria Basarabiei, gimnaziul nr. 1 de băieţi, hotelul "Suisse" ş.a.


Palatul Republicii din or. Chişinău (fosta Sală a Prieteniei)
Palatul este situat în centrul oraşului, fiind construit din piatră albă, şlefuită, marmură albă şi roză, din granit şi sticlă tonată. Autori sunt: arhitecţii I. Zagoreţki, A. Şevţov, M. Orlov.


Teatrul de dramă şi comedie "M. Gorki", Tiraspol
Este una din primele lucrări majore urbanistice moderne a sec. XX din Tiraspol. Este construită în anul 1936, avându-i ca autori pe arhitecţii: G. Gotghelf, M. Petrov,D. Kovalenko.


Circul din Chişinău
Circul din Chişinău a fost construit în anul 1981, arhitecţii fiind S.Şoihet şi A.Kiricenko. Clădirea este circulară în plan şi are o capacitate de 1900 locuri. Diametrul arenei este de 13 m. Cupola circului este demontabilă. Este o construcţie din beton-armat, marmură, granit.


Teatrul Naţional de Operă şi Balet ("Opera Naţională")
Clădirea este construită în anul 1980, în centrul capitalei din blocuri monolite de beton armat. În decorarea faţadelor au fost utilizate marmura, granitul, diverse metale, piatră de Cosăuţi. Arhitecţi: A. Gorşcov, L. Kurennoi.

 

Sursa: www.monument.md

Partenerii nostri: