Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Noutați


Diana Istrati recomandă cartea “La paradisul femeilor” de Emil Zola

Tînăra poetă Diana Istrati a acceptat să ne vorbească despre cărțile din viața sa. A crescut cu “Singur pe lume” de Hector Malot, iar acum citește orice carte care îi provoacă interes.  Îi plac povestirile, romanele de dragoste și desigur, poezia, iar cărțile, cel mai des, le alege conform tematicii. Vine cu un îndemn pentru toți: “În toate, să avem  atitudine față de carte!”

 

1. Ce reprezintă lectura pentru tine?

Lectura este cea care mă învelește cu viața, fie că e noapte, zi, dimineață. Atunci când caut liniștea, o gasesc în cărți. Știe să primeze în viața mea, atrăgându-mă cu gânduri aproape de suflet.

 

2.  Care este cartea și autorul tău preferat? De ce?

În copilarie era cartea “Singur pe lume” de Hector Malot, m-a emoționat și sunt sigură -  dacă aș reciti-o aș retrăi aceleași sentimente. Nu am preferințe, că unul sau altul. Eu merg prin librării și aleg cărțile dupa tematici, necunoscând poate autorul și felul lui de a scrie, ca mai apoi să îl descoper.  Îmi plac povestirile de viață, romanele de dragoste și ador poezia.

 

3.  Când ai fost ultima dată la bibliotecă? De fapt, cât de des mergi acolo pentru a împrumuta cărți?

Recunosc,  nu merg des la bibliotecă, sau o fac din necesitatea de a studia ceva concret, nu pentru  suflet. Asta din lipsa de timp. Recent, am mers la bibliotecă pentru că am pregătit o teză de master.


4.  Preferi cartea tradițională sau pe cea în variantă electronică? De ce?

Nu citesc cărți electronice, poate doar cele care au un volum foarte și foarte mic. Concentrarea  la calculator mă obosește și nu îmi permite odihna prin citire. Cartea tradițională este cea care îmi oferă posibilitatea de a o ține în mână, a o lectura în locul care îl aleg eu -  pot să  merg cu ea la țară, în grădină, la mare, oriunde. Pot,  de asemenea, să revin oricând la ea.

 

5. Cât timp îți ia lecturarea unei cărți?

Depinde de volum. Dar, dacă subiectul este captivant, pot să o finisez în 2-3 zile.

 

6. Ce carte ai acum pe noptieră?

“La paradisul femeilor” de Emil Zola și “Cartea Investigativă”, despre moartea Prințesei Diana.

 

7. Cum păstrezi o carte?

Încerc să nu îndoi paginile, să nu mănânc în timp ce lecturez, și, dacă mi-s dragi tare - nu le prea dau cu împrumut. În rest, le țin pe un raft, special amenajat pentru cărți.


8.  Un studiu a demonstrat faptul că moldovenii citesc din ce în ce mai puţine cărţi. Cum crezi, care este motivul?

Grijile cotidiene, cred, sunt cele care necesită o mulțime de timp. Nu ne permitem luxul de a sta și a citi în sărăcia din țara asta. Alții, au alte ocupații, distracția fiind pe primul loc. Dar, nu este un motiv de a nu lectura măcar o carte lunar.

 

9. Ce ar trebui să facă fiecare dintre noi pentru a promova lectura în şcoala, liceul, universitatea în care învaţă, în familie, în comunitatea în care trăieşte?

Să povestim cât mai mult despre cărtile pe care le citim, să organizăm zilele poeziei, a cărților, a scriitorilor. Să fim preocupați de întâlnirile cu scriitorii, care în ultimul timp sunt din ce în ce mai puține. În toate, să avem  atitudine față de carte!

 

10. Așa să fie!

 

Anna Casian - Musteață

Partenerii nostri: