Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Europa


Istoria Concursului Muzical Eurovision

Concursul Muzical Eurovision este un festival de muzică pop european la care au aderat și unele state din Asia sau Africa de Nord. Prima ediție a festivalului a avut loc la Lugano, Elveția în luna mai a anului 1956 iar ultima în 2013, Suedia. De la șapte state participante la prima ediție s-a ajuns la peste 50 de țări care au participat măcar o dată.

Pe lângă The Big Five (Primii Cinci) (principalii sponsori ai EBU) și alte circa 40 de state europene, s-au mai înscris și, cronologic, Turcia, Maroc, Tunisia, Israel, Armenia, Liban, Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan sau mini-state precum Andorra, Cipru, San Marino, Malta, Luxemburg, Kosovo sau Liechtenstein.

Cântecele câștigătoare ori au devenit superstaruri internaționale (ABBA, Céline Dion sau piesele "Nel blu dipinto di blu" sau "Diva"), ori au devenit cunoscute la nivel național/european (majoritatea câștigătorilor), ori au decăzut în anonimat (Sertab Erener, Marija Šerifović) iar piesele nu au devenit un succes comercial. În mulți ani, piesele de pe locurile 2,3,4, etc. s-au descurcat mai bine în clasamente decât cele învingătoare, cele mai recente exemple fiind în anii 2008 sau 2011. Și piesele românești au devenit șlagăre internaționale, notabil piesele „Tornero”, „The Balkan Girls” sau „Playing With Fire”.

În 1956, șapte țări participau la prima ediție a Concursului Muzical al Euroviziunii - Eurovision, la Lugano, în Elveția. Scopul era acela de a încuraja creația de cântece originale și de a stimula, prin intermediul unui concurs internațional, spiritul unei rivalități prietenești între compozitori și interpreți.

În anul 1956, fiecare țară a prezentat câte două piese muzicale. Țara gazdă a câștigat cu piesa Refrain, interpretată de Lys Assia.

De la începutul său nu tocmai promițător, concursul muzical Eurovision a devenit un adevărat eveniment.

În 2011 semifinalele au avut loc pe 10 și 12 mai, urmând ca finala să aibă loc pe data 14 mai la Düsseldorf, Germania.

Cei mai cunoscuți câștigători ai acestui concurs sunt ABBA și Ruslana. Cântecul câștigător al formației ABBA ("Waterloo") a fost desemnat cel mai bun din istoria acestui concurs și Ruslana, frumoasa ucraineancă ce a ridicat sala în picioare când a câștigat concursul a fost desemnată cea mai bună câștigătoare din totdeauna. Alți câștigători celebri sunt Sertab Erener, Johnny Logan, Dana International și Lordi.

 

Artinfinit.md

Partenerii nostri: