Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Tineret


Ion şi Emil Cardaniuc - Împreună pe tărâmul muzicii

“Muzica e pasiunea noastră”, spun elevii despre care vreau să vă relatez în acest articol. De mici, erau fascinaţi de melodiile marilor compozitori clasici, pe care îi ascultau cu plăcere, şi visau să cânte şi ei la instrumente muzicale.

Ion şi Emil Cardaniuc sunt fraţi gemeni. Au îndrăgit muzica din copilărie şi şi-au pus ca scop să devină muzicieni. Au muncit şi şi-au dezvoltat talentul  timp de patru ani şi acum speră ca în viitor, să devină renumiţi prin succesele lor muzicale. Sânt elevi în clasa a IV-a „B” la Liceul Teoretic româno-spaniol „ Miguel de Cervantes” din Chişinău. Muzica e prima şi cea mai mare pasiune a gemenilor, chiar de cântă la instrumente diferite. Emil, fiind mai mare dintre fraţi, e şi cel mai glumeţ. El cântă la acordeon de 4 ani. Ion este un băiat sentimental, de aceea optat pentru vioară. Ambii învaţă la Şcoala de Arte „Valeriu Poleacov”. Fiecare dintre ei şi-a ales instrumentul după caracter. Din clasa a II-a băieţii studiază şi pianul. De obicei, fraţii interpretează melodii clasice, însă, uneori, cântă şi muzică populară.  Fac orele de muzică separat, având profesori diferiţi. La concerte participă împreună cu ansamblul lor, dar au şi piese solo, la care ţin foarte mult. Au evoluat în cadrul mai multor concursuri şi  concerte din ţară şi de peste hotare. În vara acestui an, tinerii muzicieni vor lua parte  la un concert în Bulgaria. Pentru ei este foarte important ca visul să le devină realitate. Tatăl lor este acordeonist. Se pare că aceşti copii i-au moştenit talentul. Cântă cu drag pentru colegi, profesori, rude, cunoscuţi, deseori participă la festivalurile şi manifestările organizate în cadrul liceului.

Fraţilor Cardaniuc le place mult şi sportul. De la 5 până la 8 ani au jucat hochei. Au mers la competiţii în România, Galaţi. În prezent, practică doar fotbalul şi, uneori, înotul.

Pe cât sunt de talentaţi, pe atât sunt  şi de exemplari. Optează pentru costume şi cravată, vor să arate frumos. Pentru ei vestimentaţia este pe prim-plan nu doar la concerte, dar şi la şcoală. Pentru asta sunt admiraţi de învăţătoarea lor, dna Liliana Spătari, şi de colegii de clasă.

Ion se descurcă mai bine la învăţătură şi îl ajută pe Emil. El este optimist şi plin de încredere în forţele proprii, e deschis, dar e atras mai mult de melodiile melancolice. Pe când Emil, chiar dacă e poznaş şi interpretează cântece vesele, e mai retras. Este sensibil, însă muzica îl ajută să se deschidă prin piesele pe care le interpretează la acordeon.

 

Renata CUPCEA

Partenerii nostri: