Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Teatrală


La Chişinău a avut loc Gala Premiilor UNITEM. Cine au fost cei mai buni?

Cei mai buni creatori de teatru au urcat pe podium, la 25 martie curent, pentru a-şi primi bine meritatele premii oferite de Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM).

În concurs au fost 45 de spectacole - 40 montate la teatrele profesioniste din Chişinău, Bălţi, Cahul,Tiraspol şi 5 spectacole radiofonice.

"Este un moment foarte important pentru noi, fiindcă se trage o concluzie asupra unei stagiuni întregi. Aceste spectacole care au fost în concurs înseamnă o producţie destul de bună pentru R. Moldova. Cred că actorii au dreptul să se bucure de premiile pe care le merită", a menţionat Alexandru Grecu, preşedinte UNITEM.

În cadrul festivităţii de decernare, artiştilor de teatru şi oamenilor de cultură le-au fost acordate 42 de premii pentru cele mai bune roluri, spectacole, scenografie, coregrafie, lucrare regizorală.

Premii de excelenţă au primit solistul Teatrului Naţional de Operă şi Balet ”Maria Bieşu” - Mihai Munteanu, Artist al Poporului, şi actorul şi profesorul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ”Ion Luca Caragiale”, din Bucureşti, România - Mircea Diaconu.

Premiul „Personalitatea Ţării” a fost acordat actorului de teatru şi cinema, Mihai Volontir. Acest premiu a fost oferit pentru prima dată la Gala UNITEM.

Actorul, regizorul şi umoristul Gheorghe Urschi a primit Premiul pentru întreaga activitate. Gheorghe Urschi şi Mihai Volontir nu au putut fi prezenţi la ceremonie, premiile au fost înmînate membrilor familiei.

Actriţa Teatrului „Mihai Eminescu”, Angela Ciobanu, a fost premiată pentru „Cel mai bun rol feminin”, iar premiul pentru „Cel mai bun rol masculin” i-a revenit actorului Teatrului „S uliţî roz”, Nikita Volok. Spectacolul „Equus”, jucat de trupa Teatrului Dramatic pentru Tineret „S uliţî roz”, a fost desemnat „Cel mai bun spectacol”.

„Cea mai bună scenografie” a fost a lui Adrian Suruceanu în spectacolul „My darling Missis Kronky”, la Teatrul de revistă „Ginta Latină“. Pentru „Cele mai frumoase costume” a fost premiată Stela Verebceanu în spectacolul „Frumoasa şi Bestia“, la Teatrul „Luceafărul“. Teatru Licurici a luat premiul pentru „Cel mai bun spectacol pentru copii”.

Liviu Ştirbu și Marian Stârcea au ridicat premiul pentru cea mai bună creaţie muzicală originală.

Premiul Preşedintelui UNITEM a fost oferit lui Mihai Țărnă, regizor – Teatrul de Revistă „Ginta Latină”, Ion Grosu, actor – Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”, Sandu Leancă, actor – Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Constantin Haret, actor, director al Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov”.

Premiul cel mai bun manager „Alexandru Fedico” a fost obţinut de Alexandru Vasilache, regizor, director general al Studioului „Moldova-Film” şi Tudor Țărnă, regizor, director general – Teatrului de Revistă „Ginta Latină”.

"Ne-am axat pe profesionalism, pe mesajul care-l transmite spectacolul. Bineînţeles că e foarte dificil din atâtea spectacole să selectezi 3 pentru nominalizări. Sunt peste 20 de spectacole care conţin în sine nominalizările la diverse categorii", a afirmat Gheorghe Pietraru, preşedinte juriu preselecţie.

 

Anna Casian-Musteaţă

 

 

Partenerii nostri: