Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Etno


Expoziția “Mărțișoare-2013”. Ediția a X-a

La 28 februarie, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc deschiderea oficială a Expoziției anuale dedicată sărbătorii Mărțișorului. Expoziția, devenită tradițională, propune spre vizionare mărțișoare vechi, păstrate în colecțiile Muzeului, cât și mărțișoare noi și este organizată de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și Centrul Național de  Conservare și Promovare a patrimoniului cultural imaterial.

Expoziţia de mărţişoare prezintă lucrările a numeroși meşteri populari, printre care: Natalia Cangea (or. Orhei), Eugenia Moldovanu (Bălţi), Lidia Ciobanu (Chişinău), Irina Corobca (Universitatea din Tiraspol), Maria Ciobanu (s. Catranâc, Teleneşti), Eleonora Voloşciuc (or. Orhei), Bucătaru Viorica (Centrul meşteşugăresc “Fantezie”, or. Ungheni), Marcel Ostrovschi, Elena Tafuni etc.

De asemenea, vizitatorii muzeului vor avea posibilitatea de a admira mărţişoare confecţionate de copiii de la Centrul de Creaţie şi Agrement al Elevilor din or. Criuleni; Gimnaziul din s. Izbişte, Criuleni; Centrul de Creaţie Tehnică din sectorul Buiucani, Chişinău; Centrul de Educaţie Estetică „Lăstărel” din sect. Buiucani, Chişinău; Liceul Teoretic din s. Săseni, Criuleni, cond.  Meşter popular Larisa Cojocaru; Centrul de Creaţie a Copiilor din Anenii Noi, cond. Olga Smirnova etc.

Muzeul îşi propune să promoveze vechea tradiţie, deoarece tot mai puţini oameni ştiu că mărţişorul se poartă în acest mod, la încheieturi sau la gât. Unele semnificaţii ale acestui obiect-simbol, pe parcursul miilor de ani de când este practicat, au fost pierdute.

Ca în fiecare an, organizatorii propun publicului la sfârșitul lunii (30-31 martie) să aducă mărțișoarele la Muzeu pentru a le lega de pomii din Grădina Botanică, conform obiceiului.

Expoziţia va fi deschisă până la 31 martie 2013.

 

Anna Casian Musteață

Partenerii nostri: