Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Uniunea Arhitecţilor


“Salvador Dali Museum”

La St. Petersburg, în Florida, veţi putea întâlni “Oraşul soarelui”, care se află în “Dali Museum”, cuprinzând cele mai importante colecţii ale pictorului spaniol, după Muzeul de la Figueras din Spania. La o distanţă atât de mare de acolo, Yann Weymooth, arhitectul care a proiectat piramida de la Luvru, împreună cu Ieoh Ming Pei, a creat la începutul anului 2011 această clădire ca un nou adăpost al operelor artistului. În exterior, mari ferestre vitrate, bombate, în formă de melc încojoară un bloc alb de beton.

În interior, o imensă scară în stil “ADN”, turbionară. Clădirea este luminată printr-un halucinant dom de sticlă. Desigur, clou-ul muzeului, clasat printre cele mai frumoase 20 din lume, rămâne colecţia, fructul a 45 de ani de prietenie între Eleanor&Albert Reynolds Morse, marele industriaş din Cleveland, şi Dali şi soţia sa, Gala. În 1971, industriaşul a deschis într-o suburbie din Cleveland un prim muzeu, dar, din păcate, acesta s-a dovedit a fi prea mic. Acest muzeu se relevă acum foarte fragil şi riscă să fie măturat în cazul unor furtuni tropicale din Golful Mexic.

Conceptul noului “Dali Museum” a fost acela încât pictorul să se simtă ca la el acasă. În afară, este etalată o rocă de la Cadaque, ba chiar au fost plantaţi şi măslini. Un proiect de peste 36 de milioane de dolari.

 

Artinfinit.md

Partenerii nostri: