Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Maeştri


La mulți ani, Mihai Volontir!

Mihai Volontir s-a născut la data de 9 martie 1934, în satul Glinjeni din raionul Rezina (atunci în România, astăzi în Republica Moldova). De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învățător la școala rurală din satul Păpăuți, Rezina. A făcut studii la Școala pedagogică din Orhei (1952-1955), după absolvirea cărora este numit directorul Căminului cultural din satul Lipceni (raionul Rezina).

Începând din anul 1957 este actor la Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Bălți, unde debutează în spectacolul "Chirița din Iași" în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

A debutat ca actor de film la studioul cinematografic "Moldova-film" în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță Se caută un paznic, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obținut Premiul Național al RSSM în anul 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) și Dimitrie Cantemir din filmul omonim (1973).

Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai (care-și caută liberatatea și fericirea) din serialul TV Țiganii (1979) i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii '70-'80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată Întoarcerea lui Budulai. I s-au decernat Premiul Național al Federației Ruse (1980), Premiul Frații Vasiliev din Federația Rusă (1980) și titlul de Artist al poporului (1984).

În anul 1990 în Sovietul Suprem al RSS Moldovenești, Volontir a vorbit împotriva “blestemaților ocupanți ruși”.

Mihai Volontir este bolnav de diabet și are probleme de vedere. De la sfârșitul anilor '90, el a suferit mai multe operații care s-au realizat cu sprijinul financiar al guvernelor Republicii Moldova, ale oamenilor de afaceri, ale actorilor de teatru și ale spectatorilor săi.

La începutul anilor 2000, autoritățile locale i-au conferit lui Mihai Volontir titlul de cetățean de onoare al municipiului Bălți. De asemenea, a primit "Ordinul Republicii", ce mai înaltă distincție a Republicii Moldova. În anul 2000 a fost desemnat ca cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

La 30 aprilie 2009, prin decizia CSȘDT al AȘM, lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al AȘM, pentru succesele obținute în vederea dezvoltării artei teatrale și cinematografi ce și cu ocazia jubileului de 75 de ani.

 

Artinfinit.md

Partenerii nostri:


Table './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failedTable './artinfinit/cms_module_stat_logstrings' is marked as crashed and last (automatic?) repair failed