Primul portal de promovare a artei si culturii în Moldova

Vinurile


Vinăriile Republicii Moldova

Republica Moldova are o industrie a vinului bine dezvoltată, cu o suprafață de 148.500 hectare de vii, din care 107.800 de hectare sunt folosite pentru producția comercială. Restul de 40.700 de hectare sunt viile cultivate în sate, pe terenurile de lîngă case, folosit pentru a face vin de casă. Multe familii au propriile lor rețete din struguri care au fost transmise de-a lungul generațiilor. Cea mai mare parte a producției țării de vin comercial este pentru export.

Peste 50 km de galerii subterane sunt transformate în depozite vinicole în satul Mileștii Mici, situată la 30 km spre sud de Chișinău. IS CVC „Mileștii Mici” dispune de o colecție de vinuri, care a marcat o dată și pentru totdeauna faima și prestigiul intreprinderii pe piața internă și pe arena internațională a vinurilor. În luna august a anului 2005 „Colecția de Aur” Mileștii Mici a fost înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai mare colecție de vinuri din lume. Aici se păstrează vinuri cu o vechime de zeci de ani. Circa 2 mln de butelii de vin se păstrează în colecție, vinurile comercializîndu-se atît în țară, cît și peste hotare.

Vinurile păstrate aici, sunt produse din recolta diferitor ani, între 1968 și 1991.  Spiritul vremurilor de odinioară se resimte în acest oraș vinicol subteran, crescut din tunelurile largi. Galeriile calcaroase naturale cu o lungime totală de 200 km pot fi parcurse cu transportul.Dar mult mai placut este să faci o plimbare pe jos printre stîmturele umbrite de felinare, cu denumiri – Cabernet, Aligote, Feteasca – care fac să ne imaginăm că ne aflăm într-un adevărat orășel vinicol subteran.

În 1952 a fost fondat templul misterioas al vinului din Cricova,renumit nu numai în țară dar și peste hatare. Fabrica este amplasată sub pamînt la o adîncime de 50-80 metri. Exploatările din blocurile de piatră s-au transformat în secții de producere a fabricii și aceste labirinturi se întind pe o distanță de 60 km de-a lungul unui rîu deja secat. Și aceste subsoluri amintesc mai mult de un oraș. Prospecte străzi... Numai de denumirile acestor străzi sunt neobișnuite: prospectul Feteasca, străzile Cabernet, Riesling, Aligote.

Chateau Vartely este o vinărie de talie mijlocie fondată în 2004 şi situată în anticul oraş Orhei din centrul Moldovei. Vinăria se specializează pe producţia vinurilor din segmentul «Premium» din strugurii culeşi pe 250 de hectare de podgorii proprii situate în regiunea centrală şi sudică a ţării. Compania produce anual aproximativ 2.5 milioane de sticle cu vin de marca Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon blanc, Traminer, Muscat Ottonel, Pinot Gri şi Riesling, astfel, cam la 65% constituind vinurile roşii şi respectiv 35% — vinurile albe.

Vinăria Purcari este cea mai veche vinărie din Moldova. Ea a fost fondată în 1827 şi are o moştenire istorică bogată, producând unele din cele mai veritabile vinuri moldoveneşti, Negru de Purcari şi Roşu de Purcari.

Vinăria Bostavan a fost fondată în 2002 cu investiţii de 20 milioane dolari. Compania deţine două unităţi de producere — crama din Etulia situată în sudul republicii, optimă pentru producerea vinurilor roşii şi alta din Oneşti din centrul Moldovei, unde excelă vinurile albe. Vinăria Bostavan a produs primul vin în 2003.

Sunt doar cîteva din vinăriile Republicii Moldova, care sunt apreciate nu doar în țara noastră dar și peste hotarele acesteia.

 

Ecaterina Gîndea

Partenerii nostri: